Sernik Wiedenski.doc

(20 KB) Pobierz
Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

 

Składniki:

Masa serowa:

·            ½ kg sera

·            6 jajek

·            ¾ szklanki cukru

·            2 łyżki cukru pudru

·            cukier waniliowy

·            15 dag masła

·            1 budyń śmietankowy

·            5 dag rodzynek

·            3 dag migdałów

Polewa:

·            10 dag gorzkiej czekolady

·            ok. 10 łyżek mleka

Do dekoracji:

·            kokos

 

Sposób wykonania:

 

Ser zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku, rodzynki, pokrojone migdały i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić ją z mlekiem w kąpieli wodnej (nad parą). Powstałą polewą polać ostudzony sernik. Udekorować kokosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin