Składniki:
Masa serowa:
· ½ kg sera
· 6 jajek
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżki cukru pudru
· cukier waniliowy
· 15 dag masła
· 1 budyń śmietankowy
· 5 dag rodzynek
· 3 dag migdałów
Polewa:
· 10 dag gorzkiej czekolady
· ok. 10 łyżek mleka
Do dekoracji:
· kokos
Sposób wykonania:
Ser zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku, rodzynki, pokrojone migdały i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę połamać i rozpuścić ją z mlekiem w kąpieli wodnej (nad parą). Powstałą polewą polać ostudzony sernik. Udekorować kokosem.
dtdariusz