NALEWKI ZDROWOTNE CZOSNKOWE
300 g czosnku200 ml spirytusu
Czosnek oczyścić, umyć, posiekać i zgnieść w drewnianym moździerzu. Przełożyć do butelki, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić na 10 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Po 10 dniach dokładnie przecedzić przez podwójną gazę lub bardzo gęste sitko. Przechowywać w lodówce. Nalewkę spożywamy w postaci kropli, 3 razy dziennie w 50 ml mleka lub kefiru, przed posiłkiem.Przeprowadzając kurację najpierw przyzwyczajamy organizm do czosnku, zaczynając od 1 kropli i stopniowo zwiększając do 17, czyli:1szy dzień – przed śniadaniem 1 kropla, przed obiadem 2 krople, przed kolacją 3 krople2gi dzień – przed śniadaniem 4 krople, przed obiadem 5 kropli, przed kolacją 6 kropli itd. aż do 17 kropli (6. dzień). Potem dawkę zmniejszamy, zaczynając od 17 kropli aż do 1 kropli w 12tym dniu kuracji.Po takim przyzwyczajeniu organizmu możemy stosować już pełną dawkę 25 kropli 3 razy dziennie, nadal przed posiłkami w 50 ml mleka lub kefiru. Kontynuujemy kurację aż do zużycia przygotowanej porcji.
Kurację można powtórzyć po 5 latach.Stosuje się ją w stanie przedzawałowym, przeciwko miażdżycy, stenokardii, udarowi mózgu i nowotworom. Ponadto likwiduje w organizmie złogi tłuszczu i zwapnienia, ułatwia przemianę materii, uelastycznia naczynia krwionośne, eliminuje szum w głowie, działa na poprawę wzroku, i ogólnie odmładzająco na organizm.
1 filiżanka mleka2 ząbki czosnku
Czosnek posiekać, zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut. Pic po 1 filiżance dziennie.
Zgnieść ząbki ze średniej wielkości główki czosnku, zalać szklanką nie rafinowanego oleju słonecznikowego i odstawić do lodówki na 24 godziny. Łyżeczkę otrzymanej mikstury zmieszać z łyżeczką soku z cytryny. Zażywać 3 razy dziennie przed jedzeniem przez 2-3 miesiące.
· 1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny - Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.
· Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką przegotowanej zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.
5-6 ząbków czosnkutrochę oliwy z oliwek1,5 l mleka2 żółtkasól, pieprz
Posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie, zalać mlekiem. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i , mieszając, dodać żółtka. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzankami z chleba.
1 główka czosnku 1/2 l wody3 cytryny
Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.
30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno lub utrzeć na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody, dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pic po 1 łyżeczce lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy dłuższym stosowaniu kontrolować ciśnienie krwi – dotyczy to zwłaszcza osób z niskim ciśnieniem. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku.
Pokroić 1-2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając w ustach połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Zapewnia to bezwonny oddech, natomiast nie zmniejsza skuteczności działania. Jeśli jednak czosnek ma działać w jamie ustnej, wówczas najlepiej jest plasterki lub miazgę położyć na cienki chleb posmarowany masłem i powoli żuć. Nie uniknie się przykrego zapachu, ale zwiększa to skuteczność, zwłaszcza w stanach ropnych.
50 g czosnku100 g octu
Posiekać czosnek, zalać octem i odstawić na 10 dni.Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko biegunce i innym chorobom wymienionym wyżej.
Czosnek rozgnieść albo posiekać, wymieszać z natką pietruszki i masłem i używać do chleba. Można także posiekać 5-6 ząbków czosnku, zalać szklanką wody i odstawić na noc, a następnie przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance. Taki sam ekstrakt stosuje się do przepłukiwania dziąseł przy paradentozie.
Kilka ząbków czosnku ugotować w 100-200 ml wody, przecedzić i codziennie rano pić przez kilka dni.
3 główki czosnku400 ml białego wina
Drobno posiekany czosnek gotować w winie przez 10 minut, odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego wina przez 3 tygodnie. Oprócz tego należy pić napar z jęczmienia lub owsa.
· 24 duże ząbki czosnku i 3 całe dobrze umyte cytryny \9przeciąć na 4 części i usunąć pestki) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wszystko zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody i zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Przecedzamy i zlewamy do butelek z ciemnego szkła. Pijemy 1-2 kieliszki dziennie.
· Ugotować na parze 4-6 ząbków czosnku bez zdejmowania błoniastej osłonki, którą usuwamy po ugotowaniu. Zjadać codziennie przed snem całą porcję dokładnie przeżuwając. Kurację przeprowadzać 2 razy w roku przez 2 tygodnie.
· Obrane ząbki czosnku (dorośli 50-60 g, dzieci 1-5 lat – 25 g, 5-15 lat – 40 g) zalać 250 ml wrzącej wody i moczyć przez 12 godzin. Dzieciom do 12 lat podawać po 1 łyżeczce a starszym i dorosłym po 1 łyżce stołowej
· 2-4 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zalać szklanką gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Pić codziennie przed snem.
· 200 g czosnku, 1 l alkoholu 60 proc. - Obrany ze skórki i posiekany czosnek zalać alkoholem i odstawić w zamkniętym naczyniu na 10 dni. Przecedzić. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko nicieniom i innym chorobom wymienionym wyżej.
· 50g zmiażdżonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka. Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym cholesterolu.
25 kropli nalewki czosnkowej rozpuścić w szklance letniej wody, dodać pół łyżeczki miodu i wypić przed snem.
25 g czosnku1 l wody lub mlekaCzosnek gotować z wodą lub mlekiem przez 15 minut, przecedzić. Pić 2 szklanki dziennie na lepsze trawienie, przeciwko biegunce, podwyższonemu ciśnieniu i gazom.
· Codziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem należy wypić filiżankę mleka zagotowanego z kilkoma drobno pokrajanymi ząbkami czosnku. Kuracja trwa 14 dni.
· Dorośli 15-20 kropli nalewki na alkoholu rozcieńczonej wodą 3 razy dziennie.
· 3-4 ząbki czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub mleka. Pić 2 razy dziennie po szklance przez 3-4 dni. Po miesiącu powtórzyć kurację.
· 3-4 ząbki czosnku zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Moczyć przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.
· Owsiki I – Rozetrzeć 5-8 ząbków czosnku, zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wstrząsnąć i przecedzić. Używać do lewatyw.
· Owsiki II – 1 główkę czosnku oczyścić i posiekać, zaparzyć 1 l wody lub mleka i po ostudzeniu (najlepiej letni) wykorzystać do lewatywy. Zaleca się również jadanie dużej ilości czosnku.
Do 50 g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków dodać 200 ml oliwy lub innego oleju roślinnego i pozostawić w zamkniętym słoiku na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od światła. Następnie dodać zawartość 5 kapsułek Wit. E i wymieszać. Stosować zewnętrznie do smarowania i okładów w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W przypadku hemoroidów przykładać na noc wacik nasycony wyciągiem – regularnie przez tydzień.Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy dziennie.
Sok z czosnku, mieszaninę soku z czosnku i miodu albo nalewkę z czosnku wykorzystuje się przy leczeniu trudno gojących się ran i ropiejących wrzodów. Okłady należy zmieniać kilka razy dziennie.
Do 100 ml gliceryny dodać miazgę z 50 g czosnku, zmiksować i pozostawić na tydzień w zamkniętym słoiku. Przecedzić, uzyskanym płynem nasączać tampony z waty i umieszczać w pochwie 1-2 razy dziennie przy zakażeniu rzęsistkiem, drożdżami lub grzybami.
Obolałe miejsca masować mieszaniną rozgniecionego czosnku i oliwy z oliwek. Chorym na reumatyzm zaleca się regularne jadanie świeżego lub gotowanego czosnku.Bóle reumatyczne łagodzi też nacieranie octem czosnkowym.
Stosuje się sok albo nalewkę czosnkową, którą należy zwilżyć miejsce ugryzienia
· Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na odcisk. \powtarzać czynność codziennie przez 15 dni. W tym samym celu można także wykorzystać ząbek czosnku przypieczony w piekarniku. Najprościej jednak jest natrzeć kilka razy dziennie odcisk przekrojonym ząbkiem czosnku.
· Do ciepłej osolonej wody wrzucić drobno pokrojony czosnek i moczyć w niej nogę, na której znajduje się odcisk. Odcisk powoli złuszczy się a czop także zginie.
Tybet to kraina wciąż pełna tajemnic. Kiedy w 1971 roku na zlecenie UNESCO penetrowano miny pewnego klasztoru mnichów tybetańskich, odkryto także gliniane tablice, na których widniały jakieś zapiski. Niedługo potem przetłumaczono ich treść na język angielski i okazało się, że jest to stara, rewelacyjna recepta na nalewkę z czosnku, która podtrzymuje młodość. Receptę tę postanowiono przetłumaczyć jeszcze na inne języki i tym sposobem trafiła do nas.Ale pora na konkrety. Aby więc przygotować sobie takie tybetańskie lekarstwow domu, należy dokładnie utrzeć na jednolitą miazgę 250 g czosnku (najlepiejw ceramicznym naczyniu), następnie zalać go w szczelnym, czystym słoiczku 300 g 95%spirytusu. Słoiczek nakrywamy najpierw czystą, lnianą ściereczką, a potem mocnozakręcamy. Przetrzymujemy go w chłodzie i ciemności przez 10 dni. Co jakiś czas dobrzejest potrząsać słoiczkiem dla lepszego wymieszania się składników. Potem nalewkęodcedzamy przez gęstą czystą gazę, resztki czosnkowej miazgi mocno wyciskamy,a uzyskany płyn zlewamy do szczelnej butelki, najlepiej z ciemnego szkła.Trzeba również pamiętać, by tę butelkę trzymać zawsze w chłodzie. Dopiero po upływie 3 dni od przecedzenia nalewki można rozpocząć kurację tym lekarstwem, przy czym lek ten zażywamy zawsze w 50 g mleka o temperaturze pokojowej (ok. 21 C). Komu jednak szkodzi surowe mleko, ten powinien je wcześniej przegotować i ostudzić. Ale uwaga! Nalewka czosnku pomaga tyko wtedy, gdy się ją stosuje ściśle według podanej niżej tabelki:DzieńPo śniadaniuPo obiedziePo kolacji11 kropla2 krople3 krople24 krople5 kropli6 kropli37 kropli8 kropli9 kropli410 kropli11 kropli12 kropli513 kropli14 kropli15 kropli615 kropli14 kropli13 kropli712 kropli11 kropli10 kropli89 kropli8 kropli7 kropli96 kropli5 kropli4 krople 103 krople2 krople1 kropla1125 kropli25 kropli25 kropliW 11. dniu kuracji czosnkowej dawkę leku z do 25 kropli też 3 razy dziennie po posiłkach i tak aż do jego wyczerpania. Mnisi tybetańscy twierdzą, że taką kurację wolno przeprowadzać tylko raz na 5 lat!!? Wystarczy.Ta cudowna mikstura odmładza wszystkie organy wewnętrzne, oddala sklerozę, świetnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Oczyszcza nasz organizm z wszelkiego rodzaju toksyn, a wszystkie naczynia ze złogów cholesterolu, tłuszczu. Po kuracji czosnkowej naczynia te stają się bardziej elastyczne, mniej łamliwe.Podana nalewka tybetańska potrafi poza tym skutecznie obniżać ciśnienie i poprawić wzrok, zachować jasny umysł i wspaniale wzmocnić organizm. Zapewnia siły, długą - młodość i dobre zdrowie. Zaletą t nalewki jest jeszcze i to, że w czasie jej stosowania nie cuchnie się czosnkiem. A tego przecież każdy z nas tak bardzo się obawia...
Systematyczne stosowanie czosnku:
· uelastycznia naczynia krwionośne.
· wydłuża proces krzepnięcia, rozpuszcza tworzące się czy wytworzone już skrzepy.
· Ma również wpływ na gospodarkę tłuszczu, hamując jego wytwarzanie, zwiększając jego rozpad i eliminując przez przewód pokarmowy. Uruchamia transport tłuszczu z zapasów do strumienia krwi, co prowadzi w efekcie do jego eliminacji z organizmu.
Przepisy
NalewkaW 1971 r wyprawa UNESCO znalazła w jednym z tybetańskich klasztorów receptę na eliksir młodości - nalewkę czosnkową, datowaną na IV-V wiek p.n.e. Oczyszcza ona organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczalny wapń połączony z kwaśnymi toksycznymi związkami organicznymi, poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne zapobiegając zawałowi serca, udarom mózgu. Ma działanie przeciwnowotworowe, poprawia ostrość wzroku, zapobiega otosklerozie ( kostnieniu starczym kosteczek słuchowych ) oraz likwiduje powstałe już zmiany, odmładza organizm. 35 dkg. świeżego obranego czosnku rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masę przecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Stosować według podanego niżej schematu :
DZIEŃ
RANO(ilość kropli)
POŁUDNIE(ilość kropli)
WIECZÓR(ilość kropli)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
...
rikiman