Złocista marynata z gruszek
Składniki:
2 kg twardych gruszek
marynata:
600 ml wody
2/3 szklanki octu 10-proc.
50 dag cukru
pół łyżeczki szafranu lub kurkumy
goździki
kawałek cynamonu
ziele angielskie, pieprz
Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i od razu wrzuć do zimnej wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały. Następnie ugotuj wodę, również zakwaszoną, i wrzuć do niej owoce na 2-3 minuty, po czym odcedź je i przelej lodowatą wodą. Tak przygotowane gruszki włóż do średniej wielkości słoików. Ocet z wodą, cukrem i kurkumą lub szafranem pogotuj 5 minut i gorącym zalej owoce.
Do każdego słoiczka dodaj 2-3 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek cynamonu. Po osuszeniu brzegów i zakręceniu słoików, marynatę pasteryzuj 25 minut, pamiętając, by gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, a zimne do zimnej. W ten sam sposób możemy zamarynować jabłka. Powinny to być twarde jesienne odmiany, takie jak starkingi, kosztele itp.
chemik0