Mięso z makaronem
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej, 1/5 szklanki oleju, 1/2 kg makaronu, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 duże jabłka
Przygotowanie:
Makaron wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 8 minut. Odcedź
Mięso pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj olej i lekko przysmaż (około 5 min), zalej dwoma szklankami wody. Posól 1/2 łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Jabłka umyj, obierz ze skórki i utrzyj na tarce, na najmniejszych "oczkach".
Na talerz wyjmij makaron, polej go uzyskanym sosem, połóż na nich mięso. Obok wyłóż utarte jabłka.
henryk551