PRZEPIS NA GOFRY DOMOWE
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
5 jaj
1 kostka margaryny roztopionej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki wody
(cukier waniliowy)
Wszystkie składniki zmiksować w misce, końcówką do płynów. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor.
Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące.
Chleb włoski z oliwkami
Poziom trudności: 1
Rozczyn:
40 dag mąki
2,5 dag drożdży
400 ml wody
Ciasto:
60 dag mąki
2 dag soli (2/3 płaskiej łyżki)
90 ml oliwy z oliwek
110 ml wody
25 dag posiekanych czarnych oliwek
Opis wykonania:
Z mąki, drożdży i wody (wg proporcji) przyrządzamy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek, wodę i drobno posiekane, odsączone oliwki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, po czym zbijamy na blacie, a następnie dwukrotnie rozkładamy je na pół i składamy w kulę. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy bochenki, układamy na wysmarowanej oliwą blasze lub wkładamy do foremek i jeszcze raz czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 st. C, do ładnego zrumienienia skórki. Trzeba liczyć około 15 minut na każde 20 dag ciasta.Wypieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do odparowania na minimum pół godziny.Oliwki można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej i serem parmezanem.
Włoskie ciabatty
2 i 3/4 szklanki mąki
2 i 1/5 szklanki zimnej wody
7 dag drożdży
2 dag soli
Pieczenie ciabatt zaczynamy dzień wcześniej, gdyż zaczyn musi dojrzewać przez 24 godziny. Przygotowujemy go w plastikowej misce z 1 szklanki chłodnej wody, 5 dag drożdży oraz 1 i 1/3 szklanki mąki. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na dobę.Na drugi dzień z 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki bardzo zimnej wody (ok. 8 st. C) oraz 2 dag drożdży wyrabiamy ciasto. Osiągnięcie właściwej konsystencji jest dosyć trudne i najlepiej wyrabiać je za pomocą miksera włączonego na małe obroty. Ciasto jest dostatecznie wyrobione, gdy osiąga jednolitą konsystencję i gęstość porządnej, wojskowej grochówki. Dodajemy wówczas zaczyn i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1,5 godz.Wyrośniętego ciasta nie miażdżymy rękoma, gdyż straciłoby całą puszystość. Odkrawamy ostrym nożem porcję ciasta, zsuwamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.Pieczemy ok. 20 min w temp. 230 st. C. Gdy wierzch jest lekko zrumieniony i twardy, ciabatty są gotowe.Najlepsze są w dniu upieczenia. Ponieważ to pracochłonne zajęcie, można też upiec je wcześniej i zamrozić. Wówczas jednak pieczemy tylko ok. 5 min, a po ostudzeniu szczelnie owijamy folią i mrozimy. Dopiekamy przed samym podaniem.Ciabatty znakomite są z czosnkiem, suszonymi pomidorami lub papryką. Dodatki muszą być pozbawione soku.
Chleb z wkładką
Czas przygotowania: przygotowanie 12 godzin, wykonanie ok. 2 godzin
1 kg mąki żytniej
10 dag zakwasu
2 dag drożdży
1/2 l letniej wody
20 dag boczku wędzonego
20 dag żółtego sera typu ementaler
10 dag posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżka soli
Połowę mąki przesiewamy do miski i dodajemy zakwas przygotowany z wody, pokruszonych drożdży i odrobiny mąki.Zagniatamy delikatnie ciasto i odstawiamy do zakwaszenia pod przykryciem na noc.Boczek kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.Do ciasta dodajemy boczek, ser, pozostałą mąkę, migdały i przyprawy. Z ciasta formujemy dwa bochenki, układamy napodsypanej mąką blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) wierzchy chlebów możemy ponacinać w kratkę oraznatrzeć zimną wodą i oprószyć mąką lub tylko natrzeć wodą. Wtedy upieczona skórka będzie lśniąca i chrupiąca.
Sałatka brokułowa 1
SKŁADNIKI
brokuły, najłatwiej mrożone lub świeże
kostka fety
sos:
jogurt i majonez - pół na pół
czosnek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier – szczypta
Sałatka z brokuła
podajemy z grzankami z masłem.
Sałatka brokułowa 2
2 opakowania brokułów (mogą być też świeże),
puszka fasoli czerwonej,
opakowanie sera feta,
2 jajka ugotowane na twardo, papryka czerwona.
Sos
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę),
2-3 ogórki kiszone (oczywiście pokrojone),
jogurt naturalny (400 ml), 3-4 łyżki majonezu,
po łyżce bazylii i oregano, ewentualnie pieprz.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Brokuły gotujemy do miękkości, następnie rozdzielamy różyczki na mniejsze części. Jajka kroimy w kostkę. Ser (o ile jest w kawałku) kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy sos
Sałatka warstwowa
6 pomidorów
2 cebule czerwone
6 jajek ugotowanych na twardo
1/2 kg brokułów "aldente"
majonez
jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w ósemki, ułożyć w przeźroczystym naczyniu. Cebule pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na pomidorach Posolić i wyłożyć na to trochę majonezu. Jajka pokroić i ułożyć na majonezie. Na sos : do jogurtu wcisnąć czosnek, sok z cytryny i łyżkę majonezu - dokładnie wymieszać i polać tym jajka. Zostawić 3 łyżki sosu! Na to układamy ugotowane i ostudzone brokuły i polewamy resztą sosu. Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
- brokuł
- 4 pomidory
- 5 jaj
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- koperek
Brokuły ugotować na półmiękko, podzielić na różyczki, z pomidorów zdjąć skórkę, pociąć na cząstki, jajka pokroić na ósemki, składniki wymieszać. Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną wody oraz z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i zieleniną, polać sałat
Wiosenna sałatka
brokuł świeży
2 jajka
2 pomidory
pęczek rzodkiewki
ogórek świeży duży
2 -3 łyżki majonezu
Jajka ugotować, brokuł zblanszować w osolonej wrzącej wodzie ok. 3 minuty. Ogórek pokroić w grubą kostkę, pomidory i jajka w ósemki, rzodkiewkę w ćwiartki, dodać różyczki ostudzonych brokułów Sałatkę doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Sałatka z brokułem
-3 twarde mięsiste pomidory
-3 jaja ugotowane na twardo
-cebulka
-pół strąka papryki czerwonej
-pół strąka papryki żółtej
-natka pietruszki
-cukier, sól
Na sos:
-2 łyżki gęstego majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka soku z cytryny
-cukier, sól, pieprz
Brokuły ugotować w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku przez 10 minut, odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę. Pomidory sparzone wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Jajka pokroić na ćwiartki. Paprykę pokroić w paseczki, kawałek cebulki w kosteczkę. Na dnie salaterki ułożyć paprykę, cebulkę, pomidor, pokrojone łodygi brokuł, posolić, popieprzyć. Na tym różyczki brokułów, nich ćwiartki jajek. Polać sosem: ząbki czosnku rozgnieść z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Wszystko schłodzić. Posypać natką pietruszki.
justa_74