Gołąbki z pieczarkami.-mała główka kapusty,
40 dag pieczarek,
łyżka oleju,
25 dag wędzonego boczku ze skórą,
2 łyżki kaszy manny,
1/2 l. rosołu ( z kostki ).
SOS
2 cebule,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki rosołu ( z kostki ),
2łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić
w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić.
Przyprawić. Dodać kaszę mannę.
Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście.
Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć
skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno
układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na
małym ogniu.
Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać
przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić
do miękkości.
Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem.Kaczka w pomarańczach.Pkaczka o wadze ok. 1 kg.,
0,2 l. soku z pomarańczy,
2 duże pomarańcze,
3 świeże liście szałwi,
gałązka tymianku,
50 g. masła,
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz
i od środka. Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem
z ziołami włożyć do kaczki. Otwór zszyć lub spiąć
wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Kaczkę
wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut pod
przykryciem. Potem odwrócić, polać sokiem pomarańczy
i bez przykrycia piec ok. 50 minut, od czasu do czasu
polewając.
Kaczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na
nagrzaną płytę, żeby nie wystygła. Sos wygotować na
syrop. Dodać resztę masła, przyprzwić do smaku
pieprzem i ewentualnie solą.
Kaczkę poporcjować, przybrać pomarańczą obraną ze
skórki i pokrojoną w plastry.Podawać razem z sosem.
Pieczeń rzymska. ( Klops )300 g. mielonego mięsa,
2 czerstwe bułki,
2-3 łyżki mleka,
białko,
200 g. pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
szklanka 12-proc. śmietany,
średnia cebula,
2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,
sok z cytryny,
1/2 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
łyżeczka ostrej, mielonej papryki,
5 łyżek oleju,
tłuszcz do smarowania blachy.
Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno
posiekać. Zmielone mięso wymieszać z odciśniętymi
bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem.
Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować
podłużny klops. Wyłożyć na brytfankę z olejem. Piec ok.
60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku.
Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem.
Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć
z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez
5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok
z cytryny, sól i pieprz.
Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry. Podawać z
ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.Schab pieczony z ziołami.é1,25 kg. schabu,
3 pędy selera naciowego,
3 szalotki,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki tymianku,
2 łyżeczki ziaren pieprzu,
pęczek natki,
2 łyżeczki oliwy,
sól.
Z opłukanego mięsa usuwamy włókna. Szalotki obieramy
i siekamy. Pietruszkę i seler myjemy, zostawiamy do
wyschnięcia, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo
zmielony pieprz, tymianek, szalotki. Mieszamy.
Płat mięsa nasączamy oliwą. Schab obtaczamy dokładnie w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla
pewności dociskamy dłońmi i odstawiamy na 10 minut.
Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.
Mięso układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp. 240 st. C. Pod spód podkładamy
tacę żaroodporną. Pieczemy przez 15 minut, potem
obniżamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez
30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso solimy, owijamy w dwie
warstwy folii aluminiowej i nakrywamy ściereczką.
Odstawiamy na 10 minut. Podajemy pokrojone w grube
plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.
NASZE RADY :
* Zamiast świeżych ziół możemy wykorzystać suszone,
pamiętając, że są bardziej cierpkie w smaku i należy ich
użyć mniej. Najkorzystniej dla smaku potraw będzie,gdy
2-3 łyżeczki ziół świeżych zastąpimy łyżeczką suszonych.
Jeżeli lubimy zapach i smak czosnku, do ziół, selera,
przypraw i szalotki możemy dołożyć kilka ząbków
roztartego na miazgę czosnku.
* Solenie mięsa po upieczeniu korzystnie wpływa na jego
kruchość, a zawijanie w folię umożliwia zachowanie
ładnego aromatu i zapobiega wypłynięciu soku. Aby
mięso nie wystygło, można po zawinięciu włożyć je do
nagrzanego, ale wyłączonego już piekarnika. Kto lubi
mięso mniej krwiste, powinien nie wyłączać piekarnika
i zostawić w nim zawinięty w folię schab na ok. 30 minut.Kaczka nadziewana jabłkami.I1 kaczka (1,5 kg.),
60 dag. ziemniaków,
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki),
1 łyżka smalcu,
2 łyżeczki majeranku,
PRZYBRANIE :
jabłko,
borówki do mięsa,
kilka liści sałaty,
gałązki natki pietruszki.
Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł.
Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w
chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli
są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać , pokroić na
ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i
posypać pozostałym majerankiem.
Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny
posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę
i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.Piec 1 1/2 godz.
w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250 st.C
i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie
pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka,
a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku,
formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i
pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami,
gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty. Kaczka w galarecie.&1 kaczka (1,5 kg.),
1 nóżka cielęca (50 dag.),
1 wątróbka z kaczki,
1 porcja włoszczyzny bez pora,
1 jajko,
1 łyżka masła,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wytrawnego, białego wina,
2 suszone grzyby,
1/2 cytryny,
10 ziaren pieprzu,
1 listek laurowy,
sałata,
kilka gałązek natki pietruszki.
Kaczkę i nóżkę cielęcą dokładnie umyć, włożyć do
garnka i zalać wodą.Włoszczyznę i jedną cebulę oczyścić
umyć i dodać do mięsa wraz z umytymi grzybami, solą,
pieprzem i listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu
ok. 1 godz. Wątróbkę opłukać, drobno pokroić. Drugą
cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle wraz z
wątróbką. Miękkie mięso wyjąć z garnka, a rosół
przecedzić. Z kaczki wykroić całą pierś, a resztę mięsa
oddzielić od kości i drobno pokroić. Do pokrojonego
mięsa dodać wino oraz wątróbkę z cebulą, wymieszać i
odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach
zimnej przegotowanej wody. Odtłuścić 1 l. rosołu,
sklarować go rozmąconym białkiem (jeśli jest mętny),
zagotować i przecedzić. Dodać sok z cytryny i żelatynę,
doprawić do smaku. Do salaterki lub na głęboki półmisek
wlać 1/3 rosołu i pozostawić do zastygnięcia. Następnie
pośrodku tej galarety ułożyć rozdrobnione mięso i pierś
kaczki, zalać je tężejącym rosołem i wstawić do lodówki
do zastygnięcia. Galaretę z mięsa wyjąć (odwracając
naczynie do góry dnem) na talerz wyłożony liśćmi sałaty
i ozdobić natką pietruszki. Podawać z ćwiartkami cytryny
lub octem winnym i pieczywem.
Galaretę można sporządzić również z gęsich podrobów.Kaczka z brzoskwiniami.1 kaczka (ok. 1,5 kg.),
1 puszka brzoskwiń,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
4 łyżki oleju,
5 goździków,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka natki pietruszki,
Kaczkę oczyścić, umyć i osączyć. Goździki zmiażdżyć w
moździerzu. Kaczkę natrzeć mieszaką soli, pieprzu i
goździków. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim
kaczkę ze wszystkich stron, przełożyć ją do rondla, wlać
syrop z brzoskwiń i dusić na małym ogniu 30-40min.
Gdy kaczka będzie miękka, dodać pokrojone brzoskwinie,
wino i dusić jeszcze 10 min. Kaczkę wyjąć z rondla,
pokroić na porcje i ułożyć w kształcie tuszki na półmisku.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody,
dodać do wytworzonego sosu, zagotować i doprawić solą
i pieprzem. Kaczkę polać sosem, a brzoskwinie ułożyć
wokół niej na półmisku. Kaczkę posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.Gęś ze śmietaną.ę1 gęś (2,5 kg.),
25 dag. ryżu,
15 dag. wątróbek drobiowych,
3 łyżki masła,
1 puszka przecieru pomidorowego,
1 szklanka śmietany,
1 łyżka koperku,
Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł.
Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na
1 godz.
PRZYGOTOWANIE FARSZU :
W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki
oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule
obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami
na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą
i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.
Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny
wysmarowanej pozostałym masłe, wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp. 250 st.C i piec ok. 1 godz.
Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko
osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać
tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać
sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 min. Podawać z
buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody. Kotlet fantazyjny.‑SKŁADNIKI :
5 sztuk po 100 g piersi z kurczaka,
1 1/2 łyżeczki przyprawy Knorra "Delikat do mięs",
50 g masła.
NADZIENIE :
100 g szynki konserwowej lub gotowanej,
5 plastrów żółtego sera,
1 większy pomidor,
5 gałązek zielonej pietruszki.
CIASTO :
2 jaja,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki.
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (przez folię). Na plastrze
szynki ułożyć plaster sera i pomidora oraz pietruszkę,
zawinąć to w rulonik, który z kolei owinąć kawałkiem
kurczaka i obsypać "Delikatem". Z jaj, mąki i śmietany
przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.
Uformowane filety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście
i bezpośrednio kłaść na średnio rozgrzane masło,
smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu. Podawać z
frytkami, z brzoskwinią lub ananasem i bukietem surówek.Kurczak w czekoladzie.1 kurczak (ok.1,7 kg),
3 marchewki,
2 łyżki suszonego tymianku,
4 liście laurowe,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki octu winnego,
SOS CZEKOLADOWY :
5 dag gorzkiej czekolady,
sok z 1 cytryny.
Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchew obrać,
umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i również pokroić
w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na
niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej
samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron na
brązowo, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i
podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje.
Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulkę,
marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym
ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.1 godz.).
Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple.
SOS :
2/3 szklanki sosu do duszenia podgrzać z czekoladą, a
gdy czekolada się rozpuści dodać sok z cytryny.
Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać
marchewką krótko obsmażoną na oliwie.Pieczone żeberka.1 kg żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić
mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny
anyżku),
1 łyżka oleju sojowego,
3 łyżki sosu sojowego,
Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek
obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem
przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną
mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w
żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić
do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec
30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec
kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min
wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym
sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.Pomarańcze nadziewane.Ł8 pomarańczy,
75 dag mielonego mięsa wieprzowego,
3-4 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
4 łyżki łuskanych orzeszków ziemnych,
1/2 łyżeczki kolendry,
1 suszony strączek chili,
2 łyżeczki pasty krewetkowej,
8 liści sałaty lub kapusty pekińskiej.
Pomarańcze umyć starannie i osuszyć. Czosnek obrać,
zmiażdżyć i podsmażyć 2 min na oleju.Dodać wieprzowinę
utłuczone orzeszki, zmieloną kolendrę, utłuczony w
możdzierzu strączek chili, pastę krewetkową i sól. Dobrze
wymieszać wszystkie składniki i smażyć 15 min na małym
ogniu, ciągle mieszając. W pomarańczach naciąć skórkę
w połowie i wyłuskać miąższ łyżeczką do herbaty. Miąższ
drobno posiekać (usunąć pestki) i wymieszać z masą
mięsną.Napełnić masą miseczki ze skórki pomarańczy,
włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do
piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i zapiekać
20-30 min.Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty
z dodatkiem ryżu na sypko.Pierś kurczaka z serem.t4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,
4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego),
wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm,
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag),
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub
zmieszanych : oregano, majeranku, tymianku i pieprzu
ziołowego),
2 łyżki mąki,
3 łyżki tartej bułki,
olej do smażenia,
Każdy kawwałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować
cienko ( po wewnętrznej stronie) miękkim masłem,
posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałek sera.
Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do
brytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec w
piekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżem
albo z frytkami i surówką.Kurczak klasycznie.$1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
2 łyżki masła lub oliwy,
Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć, posolic w środku i po
wierzchu, odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby mięso
przeszło solą. Następnie włożyć kurczaka do brytfanny
lub naczynia żaroodpornego, polać roztopionym masłem
lub oliwą, podlać 4-5 łyżkami wody i piec 40-50 minut w
piekarniku, w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia
kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu
podzielić kurczaka na porcje i podawać z ryżem na sypko
lub z frytkami i surówką sezonową.Kurczak z jabłkami.D1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
40 dag jabłek ,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki oliwy,
Kurczaka przygotować tak jak w przepisie klasycznym.
Natrzeć solą i majerankiem w środku i po wierzchu.
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do
wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka
włożyć do brytfanny, polać oliwą i piec 45-60 minut w
temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać
wytworzonym sosem. Z upieczonego kurczaka wyjąć
jabłka, następnie podzielić mięso na porcje i do każdej
dodać trochę jabłek. Podawać z pieczonymi ziemniakami.Gęś śliwkowo-selerowa.Ňpół gęsi,
2 łyżki miodu,
duży seler,
pół szklanki powideł śliwkowych,
pół szklanki bulionu,
sok z połowy cytryny,
pół szklanki śmietany,
tłuszcz do smażenia,
pieprz i sól,
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem,
odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,
wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć
nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego
piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem
z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia
wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.Gęś w żurze.žpół gęsi,
2 szklanki żuru,
15 dag boczku wędzonego,
5 ząbków czosnku,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka soli,
Gęś oczyścić,umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć
czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odtawić na
godzinę. Opruszyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym
tłuszczu. Położyć do brytfanny, ...
mysterious