Murzynek z kremem bananowym.doc

(20 KB) Pobierz

Murzynek z kremem bananowym

 

 

Ciasto:

Kopiasta szklanka mąki,4 łyżki kakao, ¾ szkl. cukru pudru,12 dag masła,2 jaja, łyżeczka p

proszku do pieczenia, ½ szkl.mleka.

 

Krem:

1 ½ szkl. śmietanki kremówki, 3 banany,15 dag wiórków kokosowych,2 łyżki żelatynyn,2 łyżki cukru pudru,łyżka soku z cytryny.

 

Do dekoracji:prażone wiórki kokosowe.

 

Masło ucierać z cukrem na puszysta masę,wbijając po jednym jajku.Mąkę wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia,wlać mleko,po czym zmiksowac a masą jajeczną.Prostokątna forme  wysmarowac tłuszczem,opruszyć bułka tartą,przełożtć ciasto.Wstawic do nagrzanego piekarnika,piec ok.50 min.w 180 st.

Śmietankę ubić na sztywno,dodac żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Banany pokroić w drobną kostkę,skropic sokiem z cytryny,wymieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem,dodać do ubitej śmietany.

Upieczone i wytudzone ciasto przekroić na 3 placki,przełożyćkremem.Wierzch i boki również cienko posmarować.Obsypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoty kolor i listkami mięty.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin