Tunezyjska sałatka ryżowa
Ci z północnej Afryki wiedzą, jak robić sałatki (i nie tylko) w sam raz na upał. Cóż, im gorąco doskwiera, muszą więc przyrządzać jadło tak, by pomagało te upały przetrwać. Wystarczy na przykład ryż, anchois i trochę warzyw.
O smaku sałatki decydują fileciki anchois
Składniki: szklanka ryżu, dwa jajka, cztery pomidory, puszka anchois, łyżeczka kaparów, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z połówki cytryny, tymianek, bazylia, biały pieprz, sól, opcjonalnie: garść czarnych oliwek.Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, wystudzić. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem na 20 sekund, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Filety anchois pokroić. Przygotować sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę, zioła, sól, pieprz. Do miski wsypać ryż, dodać pomidory, jajka i anchois, polać sosem, delikatnie wymieszać. Można dodać pokrojone w ćwiartki czarne oliwki.
Niby nic wielkiego - pokrojone warzywa z dodatkiem sosu, zmieszane ze sobą. Ale jak smakuje!
Jak sałatka paryska - to tylko na talerzu z Tour Eiffel ;)
Składniki: 1 cebula, 3 pomidory, 1 ogórek wężowy, słoiczek oliwek nadziewanych anchois, 3 jajka, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz biały.Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, ogórki (ze skórą) pokroić w pół plasterki, pomidory pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Dodać oliwki. Wszystkie składniki wymieszać. Przed samym podaniem dodać sól, pieprz i majonez, żeby warzywa nie zdążyły puścić soku. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, nie nadaje się do przechowywania w lodówce.
Sałatka krabowa 2
Czyli duża micha na imprezę, tak żeby każdy się najadł.Składniki:- duże opakowanie paluszków surimi (500 g)- 2 opakowania makaronu sojowego 2x 100g (ja użyłam zwyczajny Tao Tao)- 2 papryki (czerwona + żółta albo zielona)- 2 puszki kukurydzy 400 g- oliwki zielone (wzięłam pół słoika 900 g ale to z zalewą, więc samych oliwek jest mniej)- 2 spore ogórki kwaszone- średnia czerwona cebula- 250 g jogurtu naturalnego- 3 łyżki majonezu- sok z połowy cytryny- sól, pieprz cytrynowyI przystępujemy do tego super prostego dzieła.Makaron moczymy przez 3 minuty w wodzie dopiero co zagotowanej i studzimy. Po ostudzeniu kroimy na kawałki 3-4 cm. Paluszki krabowe kroimy w plasterki. Cebulę, ogórasa i paprykę siekamy drobno.Do salaterki wrzucamy pokrojony makaron, kraby, posiekane warzywa, dodajemy kukurydzę i oliwki pokrojone na plasterki.Wlewamy jogurt i dodajemy majonez, wyciskamy sok z cytryny, dosmaczamy solą i pieprzem cytrynowym.Nic prostszego!Wypróbowałam wiele razy i mam zamiar zjeść za 2 godziny na grillu ze znajomymi, czego i Państwu życzę!nec-mergitur
mysterious