Wykwintna przystawka z łososia i awokado.pdf

(49 KB) Pobierz
34420183 UNPDF
Wykwintna przystawka z łososia i awokado
Składniki
30 dag wędzonego łososia, 6 łodyg selera naciowego, 5-6
małych cebulek, 8 dojrzałych owoców awokado, po 4 łyżki soku
z cytryny, kwaśnej śmietany i majonezu, 2 łyżeczki keczupu i
kilka kropli sosu tabasco, 2 czubate łyżki uprażonych płatków
migdałowych, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Łososia pokroić w cienkie krótkie paski lub posiekać. Dymkę
i seler naciowy oczyścić i drobno posiekać. Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć
pestki, delikatnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ natrzeć sokiem z cytryny, żeby nie
ściemniał, i wymieszać z masą łososiową. Tak przygotowaną sałatką napełnić skropione
cytryną miseczki awokado. Ze śmietany, majonezu i keczupu utrzeć sos, przyprawić go
solą, pieprzem i sosem tabasco, po czym nałożyć na każdą porcję przystawki.
Udekorować migdałami. (100 g - 135 kcal)
 
34420183.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin