Zapiekanka z ryżu i jabłekSkładniki :RYŻ 2 szklankiWODA 2 szklankiMLEKO 2 szklankiMARGARYNA 1 łyżkaJABŁKA 3/4 kgCUKIER do smakuCYNAMON (mielony) do smakuBITA ŚMIETANA Zamienniki:zamiast margaryny - masłodo smaku cukier waniliowy.Wymieszać mleko z wodą, zagotować, wrzucić ryż, dodać margarynę, gotować ok. 2 minut, potem wstawić do nagrzanego piekarnika lub do większego garnka z wrzącą wodą. Gotować, aż ryż będzie sypki. Jabłka obrać, pokrajać w ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Formę do pieczenia (lub żaroodporne naczynie) wysmarować tłuszczem, wyłożyć 2/3 ryżu, na to jabłko posłodzone do smaku i posypać mielonym cynamonem bądź cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Zapiec w piekarniku, aż wierzch się zrumieni. Piec na ostrym ogniu, aby nie wysuszyć ryżu. Krajać porcje i na talerzu każdą polać bitą śmietaną z cukrem waniliowym.
Madziulkaaa1118