8
Zapiekanka z makaronu, parówek i porów
Składniki:
20 dkg. makaronu kolanka lub muszelki
1 op. parówek z indyka
40 dkg. porów
20 dkg. pomidorów
3 łyżki oleju
¾ szklanki śmietany
20 dkg. ostrego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
Tłuszcz do formy
Sproszkowana papryka
Pieprz
Sól
sposób wykonania:
Umyte białe części porów obgotować przez 3 min. w lekko osolonym wrzątku, a następnie pokroić w grube krążki. Pokrojone parówki dusić 10 min. z porami i plastrami, obranych ze skórki pomidorów oraz przyprawami. Ugotowany al dente·makaron zalać zimną wodą na 10 min.-odcedzony wymieszać z warzywami, parówkami oraz połową startego sera i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Polaną śmietaną i posypaną serem potrawę zapiekać w piekarniku (200°C)
do zarumienienia.
Cebula po Toskansku
2 cebule
20 dkg. tartego żółtego sera
4 jajka
Margaryna
Szczypiorek
Wykonanie:
Cebulę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu. Gdy przestygnie, wymieszać z lekko ubitymi jajkami, serem, solą i pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem, tak, aby powstała gęsta masa. Nabierać łyżką nieduże porcje, kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na liściach sałaty.
Wiosenna surówka pieknosci
Niewielką ilość twarożku wymieszać z kilkoma splasterkowanymi rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i młodą cebulką. Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić śmietaną. Lekko doprawić solą i cukrem. Podawać na świeżym liściu sałaty, ozdabiając wierzch dekoracyjnie ponacinaną rzodkiewką. Podawać do grzanek lub z ciemnym pieczywem.
Sałatka na dietce
Wymieszać łyżkę octu winnego z odrobiną soli i pieprzu, następnie połączyć z 6 łyżeczkami oleju sojowego i z siekaną natką pietruszki. Dodać po 4 pomidory i jajka (ugotowane na twardo), podzielone na
części, 1 pokrojoną cebulę i ogórek oraz parę ryb z puszki. Wszystko to pomieszać z liśćmi sałaty i podawać lekko schłodzone.
Madziulkaaa1118