Pączusie z ziemniakami
Składniki
· 70 dag mąki
· 8 żółtek+1 jajko całe
· 1/2 kostki masła
· 15 dag cukru
· zapach rumowy
· 2 ugotowane i zmielone ziemniaki
· 1,5 mleka
· 7 dag drożdży
· powidła śliwkowe
· 1 łyżka spirytusu
· skórka pomarańczowa kandyzowana
· smalec lub olej do smażenia
· lukier :
· cukier puder
· sok z cytryny
· skórka kandyzowana do posypania.
Wykonanie:
Z łyżki czubatej mąki, łyżki cukru,1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać żółtka+1 jako całe ubite z cukrem, zapach, resztę mąki i resztę mleka, oraz zmielone ziemniaki i spirytus, wyrobić
ciasto. Na końcu dodać ciepłe stopione masło ,wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wycinać szklanką krążki jednakowej wielkości, nakładać
powidła, zawijać brzegi, formować kulki i układać na ścierce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową . Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, aż będzie biały
(musi mieć gęstość śmietanki)
Madziulkaaa1118