Pyszne ciasto z kawą, biszkoptami i gorzką czekoladą. Doskonałe na lato i nie tylko!
Przysłała:
Nastusia
Data dodania:
26.10.2007r.
Dyskusja na forum:
Przejdź do wątku
Składniki:
· 1/2 litra słodkiej śmietany 30%
· 1 cukier waniliowy
· 4 serki homogenizowane waniliowe
· 1 galaretka cytrynowa
· 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
· 6 łyżek koniaku
· 2 opakowania dużych biszkoptów
· kakao do posypania
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania
Przepis:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy. W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.
tatanka.com