Tempura z ryb i warzyw w cieście.doc

(21 KB) Pobierz
Tempura z ryb i warzyw w cieście

Tempura z ryb i warzyw w cieście

 

czas: 30-60 min
 


SKŁADNIKI:

·         30 dag.świeżych filetów z mintaja lub dorsza,

·         zielona papryka,

·         cebula,

·         bakłażan,

·         5 dag.fasolki szparagowej,

·         olej do smażenia,

·         Ciasto:20 da.mąki,jajko,400 ml.wody,

·         Sos:200 ml.bulionu,50 ml.sosu sojowego,50 ml.wódki

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety z mintaja pokroić w kostkę4 cm., cebulę i bakłażan na plasterki, paprykę na cienkie paseczki, fasolkę na 3 cm. kawałki.W misce rozrobić ciasto i obtoczyć kawałki ryby i warzyw. Olej rozgrzać na głębokiej patelni do 170 st.C. i smażyć na złoty kolor obtoczone w cieście kawałki ryby i warzyw. Do małego garnka wlać bulion, sos sojowy i 50 ml.wódki, doprowadzić do wrzenia, a potem ostudzić. Tempurę maczać przy jedzeniu w sosie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin