4
Wyższa Szkoła Agrobiznesu
w Łomży
Zdzisław Kawecki, Teresa Kawecka
Brygida Wierzbicka
wybrane zagadnienia
Łomża 1997
Autorzy:
I i III rozdział - prof.dr hab. Zdzisław Kawecki
II rozdział - dr hab. Brygida Wierzbicka
IV rozdział - dr inż. Teresa Kawecka
Recenzent:
prof.dr hab. Ryszard Czesław Szafranek
Skład komputerowy:
mgr inż. Łucja Michalik
Rysunki wykonał:
Marian Michałowski
Zdjęcia: Zdzisław Kawecki
Skrypt przeznaczony jest dla studentów wszystkich specjalności kierunku Rolnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży
Zdjęcie na okładce stronie przedstawia: kwitnący krzew róży
fałdzistolistnej (pomarszczonej)
Wydawnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży
Spis treści
Strona
Wstęp
I. S A D O W N I C T W O
1. Sadownictwo w Polsce na tle Europy i Świata
2. Czynniki przyrodnicze i ekonomiczne w produkcji sadowniczej
2.1. Czynniki klimatyczne
2.2. Czynniki glebowe
2.3. Czynniki ekonomiczne
3. Plonowanie i zakładanie sadu produkcyjnego i plantacji roślin jagodowych
3.1. Dokumentacja projektowo-kosztorysowa
3.2. Wybór stanowiska i gleby
3.3. Ogrodzenia i osłony przeciwwietrzne
3.4. Dobór gatunków i odmian
3.5. Rozmieszczenie zapylaczy
3.6. Rozstawa dla międzyrzędzi i drzew w rzędach
3.7. Przygotowanie gleby przed sadzeniem
3.8. Sadzenie drzew i krzewów owocowych
4. Planowanie nasadzeń sadowniczych w ogrodach amatorskich
5. Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych
5.1. Formowanie koron drzew
5.2. Formowanie krzewów prowadzonych w formie krzaczastej
5.3. Formowanie krzewów prowadzonych szpalerowo przy drutach
5.4. Prowadzenie krzewów w formie piennej
5.5. Cięcie drzew owocowych
6. Uprawa, nawożenie i nawadnianie gleby w sadzie i jagodniku
6.1 Uprawa gleby w młodym sadzie
6.2. Systemy utrzymania gleby w sadzie owocującym
6.3. Utrzymywanie gleby w młodych i owocujących jagodnikach
6.4. Nawożenie sadu i plantacji jagodowej
6.5. Nawadnianie sadu i plantacji roślin jagodowych
7. Gatunki i odmiany uprawianych w Polsce roślin sadowniczych
7.1. Systematyka roślin sadowniczych
7.2. Skrócony opis gatunków i wykaz odmian
8. Zbiór i przechowywanie owoców
8.1. Zbiór owoców
8.2. Przechowywanie owoców
8.3. Fizjologiczne zmiany przechowywanych owoców
9. Ochrona roślin sadowniczych
9.1. Środki ochrony roślin stosowane w sadownictwie
9.2. Szkodniki roślin sadowniczych
9.3. Choroby roślin sadowniczych
10. Integrowana produkcja owoców
10.1. Planowanie i zakładanie sadu
10.2. Pielęgnacja gleby
10.3. Formowanie i cięcie drzew
10.4. Regulowanie owocowania
10.5. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
10.6. Przechowywanie owoców i ich jakość
10.7. Zobowiązania producentów
Literatura
II. W A R Z Y W N I C T W O
11. Produkcja warzyw w Polsce i w świecie
12. Warunki przyrodnicze a produkcja warzyw
12.1. Klimat
12.2. Gleba
13. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw
14. Ogólne zasady uprawy warzyw polowych i Integrowana produkcja warzyw
14.1. Nawożenie
14.2. Uprawa warzyw w „podłożach inertnych”
14.3. Integrowana produkcja warzyw
15. Przyspieszona uprawa warzyw
15.1. Uprawa pod osłonami
16. Produkcja rozsad
16.1. Przygotowanie ziemi do produkcji rozsad
16.2. Produkcja rozsady w szklarniach i inspektach
16.2.1. Siew nasion
16.2.2. Pikowanie siewek
16.2.3. Doniczkowanie rozsady
16.2.4. Pielęgnacja rozsady
16.3. Produkcja rozsady na rozsadniku
16.4. Sadzenie rozsady
16.5. Nowoczesna produkcja rozsad
17. Warzywnictwo szklarniowe
18. Zbiór warzyw, podaż do sprzedaży, przechowywanie
18.1. Zbiór
18.2. Podaż do sprzedaży
18.3. Przechowywanie
18.3.1. Przechowywanie warzyw z zastosowaniem aktywnej wentylacji
18.3.2. Chłodnie warzyw
18.3.3. Chłodnie warzyw z kontrolowaną atmosferą
19. Ochrona roślin
19.1. Zwalczanie chorób i szkodników
19.2. Zwalczanie chwastów
20. Warzywa mniej znane
20.1. Jarmuż
20.2. Brokuł włoski
20.3. Kapusta pekińska
20.4. Cebula kartoflanka
20.5. Cebula wielopiętrowa
20.6. Sałata łodygowa
20.7. Sałata rzymska
20.8. Eudywia
20.9. Roszponka
20.10. Burak liściowy
III. O G R O D N I C T W O E K O L O G I C Z N E
21. Główne zasady ekologicznego prowadzenia produkcji
22. Biologiczna uprawa roślin
22.1. Planowanie ogrodu biodynamicznego
22.2. Sąsiedztwo roślin
22.3. Uprawa współrzędna i zmianowanie
22.4. Nawożenie biodynamiczne
22.5. Inne metody ekologicznej produkcji
23. Ochrona roślin w ogrodzie ekologicznym
24. Jakość owoców i warzyw w zależności od metod uprawy, normy jakościowe
25. Mniej znane rośliny sadownicze i ich znaczenia
25.1. Aktinidia
25.2. Aronia
25.3. Berberys
25.4. Bez czarny
25.5. Borówka brusznica
25.6. Cytrynowiec chiński
25.7. Czeremcha
25.8 Głóg
25.9. Jarząb
25.10. Kalina
25.11. Morwa
25.12. Pigwa
25.13. Pigwowce
25.14. Rokitnik zwyczajny
25.15. Róża
25.16. Suchodrzew jadalny
25.17. Świdośliwa
25.18. Wisienka kosmata
IV. R O Ś L I N Y O Z D O B N E
26. Główne zasady uprawy ozdobnych roślin jednorocznych, dwuletnich i bylin
26.1. Rośliny roczne wysiewane bezpośrednio do gruntu
26.1.1. Smagliczka (Alyssum L.)
26.1.2. Nagietek (Calendula L.)
26.1.3. Chaber (Centaruea L.)
26.1.4. Dzierotka (Clarka Pursh.)
26.1.5. Dimorfoteka (złotokwiat)(Dimorfotheca Vaill.)
26.1.6. Pozłotka (maczek kalifornijski)(Eschscholtzia Cham.)
26.1.7. Godecja wielkokwiatowa (Godecia grandiflora linol)
26.1.8. Łubin (Lupinus L.)
26.1.9. Maciejka (Matthiola R.Br.)
26.1.10. Mak ( Papaver L.)
26.1.11. Portulaka (Portulaca L.)
26.1.12. Rezeda (Reseta L.)
26.1.13. Nasturcja (Tropaeolum L.)
26.2. Rośliny roczne uprawiane z rozsady.
26.2.1. Ageratum, żeniszek (Ageratum L.)
26.2.2. Lwia paszcza (Antrrhinum L.)
...
oligoo