Ogrodnictwo(2).doc

(2730 KB) Pobierz
Zdzisław Kawecki, Teresa Kawecka, Brygida Wierzbicka

4

 

Wyższa Szkoła Agrobiznesu

w Łomży

 

 

Zdzisław Kawecki, Teresa Kawecka

Brygida Wierzbicka

 

 

Ogrodnictwo

 

wybrane zagadnienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Łomża 1997

 

 

 

 

Zdzisław Kawecki, Teresa Kawecka

Brygida Wierzbicka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogrodnictwo

 

wybrane zagadnienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyższa Szkoła Agrobiznesu

Łomża 1997

 

Autorzy:

              I i III rozdział              -  prof.dr hab. Zdzisław Kawecki

              II rozdział                            -  dr hab. Brygida Wierzbicka

              IV rozdział                             -  dr inż. Teresa Kawecka

 

 

 

 

 

Recenzent:

                            prof.dr hab. Ryszard Czesław  Szafranek

 

 

 

 

 

 

Skład komputerowy:

              mgr inż. Łucja Michalik

Rysunki wykonał:

              Marian Michałowski

Zdjęcia: Zdzisław Kawecki

 

 

 

 

 

 

 

              Skrypt przeznaczony jest dla studentów  wszystkich  specjalności kierunku Rolnictwo Wyższej Szkoły  Agrobiznesu w Łomży

 

 

 

              Zdjęcie  na okładce stronie przedstawia: kwitnący krzew  róży

                                fałdzistolistnej (pomarszczonej)

 

 

 

Wydawnictwo Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży

 

Spis treści

 

Strona

 

Wstęp

I.  S A D O W N I C T W O

1. Sadownictwo w Polsce na tle  Europy i Świata

2. Czynniki przyrodnicze i ekonomiczne w produkcji sadowniczej

              2.1. Czynniki klimatyczne

              2.2. Czynniki glebowe

              2.3. Czynniki ekonomiczne

3. Plonowanie i zakładanie sadu produkcyjnego i plantacji roślin jagodowych

              3.1. Dokumentacja projektowo-kosztorysowa

              3.2. Wybór stanowiska i gleby

              3.3. Ogrodzenia i osłony przeciwwietrzne

              3.4. Dobór gatunków i odmian

              3.5. Rozmieszczenie zapylaczy

              3.6. Rozstawa dla międzyrzędzi i drzew w rzędach

              3.7. Przygotowanie gleby przed sadzeniem

              3.8. Sadzenie drzew i krzewów owocowych

4. Planowanie nasadzeń sadowniczych w ogrodach amatorskich

5. Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych

              5.1. Formowanie koron drzew

              5.2. Formowanie krzewów prowadzonych w formie krzaczastej

              5.3. Formowanie krzewów prowadzonych szpalerowo przy drutach

              5.4. Prowadzenie krzewów w formie piennej

              5.5. Cięcie drzew owocowych

6. Uprawa, nawożenie i nawadnianie gleby w sadzie i jagodniku

              6.1 Uprawa gleby w młodym sadzie

              6.2. Systemy utrzymania gleby w sadzie owocującym

              6.3. Utrzymywanie gleby w młodych i owocujących jagodnikach

              6.4. Nawożenie sadu i plantacji jagodowej

              6.5. Nawadnianie sadu i plantacji roślin jagodowych

7. Gatunki i odmiany uprawianych w Polsce roślin sadowniczych

              7.1. Systematyka roślin sadowniczych

              7.2. Skrócony opis gatunków i wykaz odmian

8. Zbiór i przechowywanie owoców

              8.1. Zbiór owoców

              8.2. Przechowywanie owoców

              8.3. Fizjologiczne zmiany przechowywanych owoców

9. Ochrona roślin sadowniczych

              9.1. Środki ochrony roślin stosowane w sadownictwie

              9.2. Szkodniki roślin sadowniczych

              9.3. Choroby roślin sadowniczych

10. Integrowana produkcja owoców

              10.1. Planowanie i zakładanie sadu

              10.2. Pielęgnacja gleby

              10.3. Formowanie i cięcie drzew

              10.4. Regulowanie owocowania

              10.5. Ochrona przed chorobami i szkodnikami

              10.6. Przechowywanie owoców i ich jakość

              10.7. Zobowiązania producentów

              Literatura

II. W A R Z Y W N I C T W O

 

11. Produkcja  warzyw w Polsce i w świecie

12. Warunki przyrodnicze a produkcja warzyw

              12.1. Klimat

              12.2. Gleba

13. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw

14. Ogólne zasady uprawy warzyw polowych i Integrowana produkcja warzyw

              14.1. Nawożenie

              14.2. Uprawa warzyw w „podłożach inertnych”

              14.3. Integrowana produkcja warzyw

15. Przyspieszona uprawa warzyw

              15.1. Uprawa pod osłonami

16. Produkcja rozsad

              16.1. Przygotowanie ziemi do produkcji rozsad

              16.2. Produkcja rozsady w szklarniach i inspektach

              16.2.1. Siew nasion

              16.2.2. Pikowanie siewek

              16.2.3. Doniczkowanie rozsady

              16.2.4. Pielęgnacja rozsady

              16.3. Produkcja rozsady na rozsadniku

              16.4. Sadzenie rozsady

              16.5. Nowoczesna produkcja rozsad

17. Warzywnictwo szklarniowe

18. Zbiór warzyw, podaż do sprzedaży, przechowywanie

              18.1. Zbiór

              18.2. Podaż do sprzedaży

              18.3. Przechowywanie

              18.3.1. Przechowywanie warzyw z zastosowaniem aktywnej wentylacji

              18.3.2. Chłodnie warzyw

              18.3.3. Chłodnie warzyw z kontrolowaną  atmosferą

19. Ochrona roślin

              19.1. Zwalczanie chorób i szkodników

              19.2. Zwalczanie chwastów

20. Warzywa mniej znane

              20.1. Jarmuż

              20.2. Brokuł włoski

              20.3. Kapusta pekińska

              20.4. Cebula kartoflanka

              20.5. Cebula wielopiętrowa

              20.6. Sałata łodygowa

              20.7. Sałata rzymska

              20.8. Eudywia

              20.9. Roszponka

              20.10. Burak liściowy

              Literatura

 

III.  O G R O D N I C T W O  E K O L O G I C Z N E

 

21. Główne zasady ekologicznego prowadzenia produkcji

22. Biologiczna uprawa roślin

              22.1. Planowanie ogrodu biodynamicznego

              22.2. Sąsiedztwo roślin

              22.3. Uprawa współrzędna i zmianowanie

              22.4. Nawożenie biodynamiczne

              22.5. Inne metody ekologicznej produkcji

23. Ochrona roślin w ogrodzie ekologicznym

24. Jakość owoców i warzyw w zależności od metod uprawy, normy jakościowe

25. Mniej znane rośliny sadownicze i ich znaczenia

              25.1. Aktinidia

              25.2. Aronia

              25.3. Berberys

              25.4. Bez czarny

              25.5. Borówka brusznica

              25.6. Cytrynowiec chiński

              25.7. Czeremcha

              25.8  Głóg

              25.9. Jarząb

              25.10. Kalina

              25.11. Morwa

              25.12. Pigwa

              25.13. Pigwowce

              25.14. Rokitnik zwyczajny

              25.15. Róża

              25.16. Suchodrzew jadalny

              25.17. Świdośliwa

              25.18. Wisienka kosmata

              Literatura

IV. R O Ś L I N Y  O Z D O B N E

 

26. Główne zasady uprawy ozdobnych roślin jednorocznych, dwuletnich i bylin

      26.1. Rośliny roczne wysiewane bezpośrednio do gruntu

              26.1.1. Smagliczka (Alyssum L.)

              26.1.2. Nagietek (Calendula L.)

              26.1.3. Chaber (Centaruea L.)

              26.1.4. Dzierotka (Clarka Pursh.)

              26.1.5. Dimorfoteka (złotokwiat)(Dimorfotheca Vaill.)

              26.1.6. Pozłotka (maczek kalifornijski)(Eschscholtzia Cham.)

              26.1.7. Godecja wielkokwiatowa (Godecia grandiflora linol)

              26.1.8. Łubin (Lupinus L.)

              26.1.9. Maciejka (Matthiola R.Br.)

              26.1.10. Mak ( Papaver L.)

              26.1.11. Portulaka (Portulaca L.)

              26.1.12. Rezeda (Reseta L.)

              26.1.13. Nasturcja (Tropaeolum L.)

      26.2. Rośliny roczne uprawiane z rozsady.

              26.2.1. Ageratum, żeniszek (Ageratum L.)

              26.2.2. Lwia paszcza (Antrrhinum L.)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin