przepisy na kawe.txt

(8 KB) Pobierz
PRZEPISY NA DOBRA KAWE


Kawa amarello

Skladniki:
? mleko
? 75g likieru morelowego
? bita smietana

Mleko zagotowac ze 1/4 l krem�wki, odstawic z ognia, dodac kawe i mieszac, 
dop�ki sie nie rozpusci. Dodac 75g likieru morelowego, posypac niewielka iloscia 
kawy rozpuszczalnej. Amarello to po wlosku nazwa moreli, stad nazwa napoju.

exit  


Kawa przypalanka

Skladniki:
? cukier
? w�dka
? bita smietana

Kawe zaparzyc.Cukier podgrzac na malym ogniu do rozpuszczenia, dodac w�dke - na 
przyklad "Barack Palinka", uzupelnic kawa i podawac z bita smietana.

exit  


Kawa curacao

Skladniki:
? mleko
? czekolada
? 100 g likieru pomaranczowego/curacao
? bita smietana

Mleko zagotowac z rozdrobniona czekolada, od czasu do czasu i mieszajac.Kawe 
zaparzyc i podgrzac z 100 g likieru pomaranczowego/curacao nie doprowadzajac do 
wrzenia. 1/8 l krem�wki ubic. Kawe rozlac do 4 filizanek, udekorowac bita 
smietana, posypac tarta czekolada i natychmiast podawac.

exit  


Kawa z koniakiem

Skladniki:
? 1/8 l koniaku
? 4 gozdzikami
? 2 kawalki cynamonu

1/8 l koniaku podgrzac z 4 gozdzikami i 2 kawalkami cynamonu w rondelku, 
nastepnie go zapalic, zalac goraca kawa i przecedzic przez sitko do filizanek. 
Przybrac bita smietana.

exit  


Kawa rosyjska

Skladniki:
? 4 lyzki rosyjskiej w�dki
? 4 lyzeczki cukru
? 1/4 l kawy
? szklanki

Jej nazwa wziela sie stad, ze do jej przyrzadzenia potrzebna jest rosyjska 
w�dka. Ugotowac 1/4 l kawy, poslodzic 4 lyzeczkami cukru i doprowadzic do 
wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Nastepnie dodac 4 lyzki w�dki i 
ponownie doprowadzic do wrzenia. Rozlac do filizanek, szklanek z grubego szkla 
lub szklanek w metalowych koszyczkach.Pic goraca.

exit  


Kawa dorozkarska

Byl to ulubiony nap�j wiedenskich dorozkarzy. Do szklanki z grubego szkla wlozyc 
lyzeczke, szklanke napelnic w 2/3 wrzaca kawa i przykryc warstwa bitej smietany. 
Przybrac ziarenkiem kawy lub posypac szczypta mielonej. Poslodzic i podawac ze 
szklanka zimnej wody.

exit  


Kawa Krups Karnawal

Skladniki:
? 2 filizanki espresso
? 2 male kieliszki koniaku
? 2 lyzeczki brazowego cukru
? swieza bita smietana

Wlac koniak do zaroodpornych szklanek, ogrzac i zapalic. Dodac cukier, 
wymieszac, wlac espresso i udekorowac swieza bita smietana. Espresso mozna 
wedlug gustu rozcienczyc niewielka iloscia wrzatku. Uwaga: przepis dla 
pracowitych.

Krups  


Kawa zimowa Krupsa 2003

Skladniki:
? 2 filizanki espresso
? 6 z�ltek
? 200 g cukru
? 1/8 swiezej poslodzonej smietany
? 1 maly kieliszek likieru pomaranczowego

Ubic z�ltka z cukrem na gesta piane. Dodac zimne espresso i likier pomaranczowy. 
Zmieszac ze swieza bita smietana, wlac do filizanek. Wstawic do lod�wki lub... 
na balkon

Krups  


Kawa � la Wenus

Skladniki:
? ajerkoniak - 1/2 filizanki lub wg uznania
? gozdzik
? z�ltko
? cukier
? goraca kawa

Filizanke w polowie napelnic ajerkoniakiem i w polowie goraca kawa. Dodac cukier 
do smaku oraz z�ltko i dokladnie wymieszac. Pic gorace.

Zuzanna Jakubowska, www.niebieski-ptak.com  


Kawa po kubansku

Skladniki:
? 2 lyzeczki zmielonej kawy
? gozdzik
? szczypta cynamonu
? szczypta cukru
? 250 ml wody

Do tygielka wsypac kawe, dodac szczypte cukru, cynamonu i gozdzika, wlac troche 
zimnej wody i utrzec, dolac zimnej wody do pelna, wstawic na maly ogien, 
ogrzewac (spienic, ale nie doprowadzic do wrzenia), nastepnie odstawic i 
powt�rzyc ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelac kawe przez sitko i 
podawac w filizankach.

Kaliope  


Kawa po jawajsku

Skladniki:
? 2 lyzeczki zmielonej kawy
? 1/2 lyzeczki gorzkiego kakao
? 250 ml wody

Do tygielka wsypac kawe i kakao, dolac nieco zimnej wody, utrzec, zalac do pelna 
zimna woda, wstawic na maly ogien, ogrzewac (spienic, ale nie doprowadzic do 
wrzenia), nastepnie odstawic i powt�rzyc ogrzewanie dwa razy. Przelac kawe przez 
sitko i podawac w filizankach.

Kaliope  


Kawa rumowa

Skladniki:
? 200 ml mocnej, goracej kawy
? 2 lyzeczki cukru
? 50 ml rumu
? bita smietana

Cukier polaczyc z rumem, zalac kawe i wymieszac, na koniec udekorowac bita 
smietana.

Kaliope  


Kawa karaibska

Skladniki:
? szczypta cynamonu
? 120 ml goracej kawy
? bita smietana
? 30 ml mleka
? 45 ml rumu
? 1 lyzeczka cukru

Polaczyc najpierw rum z cukrem w szklance, a nastepnie dodac kawe i mleko. 
Udekorowac bita smietana i cynamonem.

Kaliope  


Kawa hawajska

Skladniki:
? 30 ml rumu Malibu
? 150 ml goracej kawy
? bita smietana

Wlac rum do szklanki, dopelnic kawa i udekorowac bita smietana.

Kaliope  


Bailey's coffee

Skladniki:
? 45 ml Bailey's Irish Cream
? 150 ml mocnej, goracej kawy
? bita smietana

Wlac krem do filizanki, dodac kawe. Na wierzch ulozyc bita smietane.

Kaliope  


Kawa meksykanska

Skladniki:
? 60 ml tequili
? 120 ml goracej, mocnej kawy
? lyzeczka gestego syropu czekoladowego

Skladniki wymieszac i podawac w niskiej, grubej szklance.

Kaliope  


Kawa Amaretto

Skladniki:
? 40 ml amaretto
? 150 ml goracej, mocnej kawy
? bita smietana

Amaretto wlac do szklanki, dolac kawy, podawac przybrane bita smietana.

Kaliope  


Kawa cynamonowa

Do parzenia kawy dodajemy cynamon (plaskie p�l lyzeczki na dwie filizanki w 
przypadku uzywania ekspresu cisnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak 
cynamonu. Mozna ja podac z bita smietana lub jako latte czyli do szklanego 
naczynia wlac cieple mleko (1/2 objetosci), nastepnie delikatnie wlac kawe, aby 
utworzyly sie dwie warstwy. Na wierzch polozyc pianke z mleka.

Kaliope  


Kawa z imbirem

Skladniki:
? 2 filizanki kawy
? 2 lyzeczki miodu
? 2-3 szczypty imbiru
? mleko lub bita smietana

Mi�d utrzec z imbirem i zalac kawa. Podawac z bita smietana lub ubitym mlekiem.

Kaliope  


Kawa mrozona

Skladniki:
? 2 jaja
? 2 zoltka
? 15 dag cukru
? 1/2 l mleka
? wanilia
? 1 lyzka kawy

Sporzadzic mase mleczno-jajeczna, jak do lod�w. Przed zamrozeniem polaczyc z 
mocnym naparem kawy. Zamrozic, ubijac mikserem kilkanascie sekund i znowu 
zamrozic. Masa powinna byc p�lplynna. Podawac w szklankach lub filizankach, 
napelniajac do 3/4 wysokosci. Przybrac bita smietana

Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2000 r.  


Kawa z kardamonem

Kardamon rozbijamy w mozdzierzu - doklasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten 
spos�b proszek wsypujemy do sitka z kawa w przypadku parzenia kawy w ekspresie 
cisnieniowym, lub bezposrednio do filizanki - jesli robimy typowa, zalewana 
polska wersje kawy. Kardamon dodaje kawie wyjatkowego aromatu.
(Warto r�wniez szczypte lub dwie tej przyprawy wsypac do pojemnika ze zmielona 
kawa. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy 
psuje smak. - przyp. Kurisuthara)

Tomasz Buratowski  


Cafe � la Pompadur (6 filizanek)

? 10 dag gorzkiej czekolady
? 1/8 l bitej smietany
? 1 l mocnej, goracej kawy
? cynamon
? galka muszkatalowa

Czekolade rozpuscic na parze, wymieszac ze smietana. Mieszanine rozdzielic do 
filizanek, zalac goraca kawa. Posypac cynamonem i szczypta utartej galki.

Ulka P.  


Kawa po cesarsku

? 1 z�ltko
? 1 lyzka miodu
? 2 lyzki koniaku
? 2 lyzki slodkiej smietanki

Wszystko zmiksowac i zalac mocna, goraca kawa.

Ulka P.  


Irish Coffee

? 1 lyzka cukru
? 4 lyzki whisky
? 2 lyzki bitej smietany

Cukier przesmazyc - zrobic karmel, zalac whisky, wymieszac, przelac do 
filizanki, zalac goraca, mocna kawa, wymieszac i przykryc bita smietana.

 -----------------------------------
|              Python               |
|      e-mail: pythooon@wp.pl       |   <=======
|  e-mail: pythooon@poczta.onet.pl  |
 -----------------------------------
     ______________________________
->   One ring to rule them all,    
->   one ring to find them,
->   one ring to bring them all
->   and in the darkness bind them.
                           ->  J.R.R.Tolkein  <-
                               """""""""""""

----------------------------------------------------
26 maja - Dzien Matki! Poczta Kwiatowa - doreczy kwiaty 
Twojej Mamie z zyczeniami w kraju i na swiecie.
http://klik.wp.pl/?adr=http%3A%2F%2Fzakupy.wp.pl%2Fpoczta_kwiatowa.html&sid=180
Zgłoś jeśli naruszono regulamin