Tort śliwkowy
Ciasto:
35 dag mąki, 20 dag masła, 3 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka śmietany
Krem:
budyń śmietankowy, 1½ szklanki mleka, 1 kostka masła
Ponadto:
50 dag śliwek węgierek, garść posiekanych orzechów włoskich, małe beziki (ok. 2 paczek), dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez 20 min. Z podanej ilości mleka ugotować budyń i przestudzony, dodawać do utartego masła. Śliwki wydrylować i podsmażyć. Na ostudzony placek wyłożyć śliwki, posypać je orzechami, posmarować połową kremu, przykryć bezikami i rozsmarować pozostały krem. Udekorować bezikami i dowolnymi owocami.
wroblelz