ZAKWAS na barszcz czerwony
zakwas na czerwony barszcz - składniki
· 1 kg buraków
· 1/2 czarnego razowego żytniego chleba
· pół pęczka suszonego kopru (taki jak do ogórków kiszonych) lub 1/2 torebki nasion kopru
· główkę czosnku podzieloną na ząbki
· 2 goździki i korzeń chrzanu
zakwas na czerwony barszcz - sposób przygotowania
Obieramy buraki, dzielimy każdy na cztery części i wrzucmy do trzylitrowego słoja dobrze wyparzonego. Do tego dodajemy czarnego razowego żytniego chleba "starej generacji" (to ważne, bo "nowe" pieczywo nie jest robione na naturalnych zakwasach). Wkładamy pół pęczka suszonego kopru (taki jak do ogórków kiszonych) lub 1/2 torebki nasion kopru, główkę czosnku podzieloną na ząbki, goździki i korzeń chrzanu. Zalewmy letnią wodą. Stawiamy w ciepłym (nie gorącym) miejscu w kuchni. Po trzech dniach przestawiamy słój w chłodniejsze miejsce. Taki zakwas dolewamy do barszczu.
wroblelz