ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM
Składniki:
· 4 skrzydełka kurze
· 4 strąki papryki (ok. 60 dag)
· 20 dag marchewki
· 2 cebule (ok. 15 dag)
· 1 ząb czosnku
· 1 duży pomidor (ok.35 dag)
· 1 łyżka masła lub oleju
· ½ szklanki ryżu
· ½ szklanki śmietany
· posiekana natka pietruszki
· sól, pieprz, papryka mielona słodka do smaku
· papryczka chili (niekoniecznie)
· ok. 3 litry wody
Wykonanie:
Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchewkę kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.
Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy. W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.
Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.
wroblelz