Przepis na chleb.doc

(28 KB) Pobierz

PRZEPIS NA CHLEB

 

ZAKWAS:

1 szklankę mąki żytniej razowej wymieszać z ½ szklanki wody. Odstawić na trzy doby. Mieszać kilka razy dziennie, aby napowietrzyć.

 

CHLEB Z ZIARNAMI:

·         1 kg mąki razowej pszennej

·         0,5 kg mąki razowej żytniej

·         1 szkl. lnu i słonecznika

·         0,5 szkl. dyni

·         1 szkl. otręb pszennych lub owsianych

·         3 łyżeczki soli

·         woda

 

[czasem dodaję też odrobinę drożdży rozpuszczonych w wodzie, aby ciasto bardziej wyrosło]

 

Całość z zakwasem wymieszać, przykryć ścierką, odstawić na 12 godzin (nigdy tyle nie wytrzymałam.. ;). Wyrobić ciasto, włożyć do foremki, poczekać aż podrośnie (ok. 2 godzin).

Piec w temp. 60º - 10 min., 150º - 10 min., 200º - 55 min.

 

                                                                                                 

 

SMACZNEGO ☺

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin