PRZEPIS NA CHLEB
ZAKWAS:
1 szklankę mąki żytniej razowej wymieszać z ½ szklanki wody. Odstawić na trzy doby. Mieszać kilka razy dziennie, aby napowietrzyć.
CHLEB Z ZIARNAMI:
· 1 kg mąki razowej pszennej
· 0,5 kg mąki razowej żytniej
· 1 szkl. lnu i słonecznika
· 0,5 szkl. dyni
· 1 szkl. otręb pszennych lub owsianych
· 3 łyżeczki soli
· woda
[czasem dodaję też odrobinę drożdży rozpuszczonych w wodzie, aby ciasto bardziej wyrosło]
Całość z zakwasem wymieszać, przykryć ścierką, odstawić na 12 godzin (nigdy tyle nie wytrzymałam.. ;). Wyrobić ciasto, włożyć do foremki, poczekać aż podrośnie (ok. 2 godzin).
Piec w temp. 60º - 10 min., 150º - 10 min., 200º - 55 min.
SMACZNEGO ☺
VIIIszkola