Pasztet
Po 200 gram mięsa:
· wołowego,
· drobiowego,
· wieprzowego,(np.łopatka)
· podgardle, noga lub golonka wieprzowa
100 gram wątróbki, lub/i serduszek drobiowych
Całość do garnka(może być w garnku zwykłym na gazie) i gotujemy ok. 3 godziny
W międzyczasie dodajemy 2-3 marchewki, 2 pietruszki, dużą cebulę, trochę selera a na koniec suchą bułkę żeby namiękła wywarem. Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu wszystko włożyć do Thermomixa , dodać 2 kostki rosołowe i jajka (1 jajko na 450 gram masy)i zmielić . Całość można zaprawić smakowo dodając np. suszoną śliwkę, grzybka suszonego lub koncentrat pomidorowy)
Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową. Można dolać wywaru tak aby wyszła konsystencja gęstej śmietany.
Wlać do formy , posmarować jajkiem i piec ok. 2 godzin. temp 180 stopni
W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę o połowę
robertos13