Pasztet.doc

(8 KB) Pobierz
Pasztet

Pasztet

Po 200 gram  mięsa:

·         wołowego,

·         drobiowego,

·         wieprzowego,(np.łopatka)

·         podgardle, noga lub golonka wieprzowa

100 gram wątróbki, lub/i serduszek drobiowych

Całość do garnka(może być w garnku zwykłym na gazie)  i gotujemy ok. 3 godziny

W międzyczasie dodajemy 2-3 marchewki, 2 pietruszki, dużą cebulę, trochę selera a na koniec suchą bułkę żeby namiękła wywarem. Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.

Po wystygnięciu wszystko włożyć do Thermomixa , dodać 2 kostki rosołowe i jajka (1 jajko na 450 gram masy)i zmielić . Całość można zaprawić smakowo dodając np. suszoną śliwkę, grzybka suszonego lub koncentrat pomidorowy)

Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową. Można dolać wywaru tak aby wyszła konsystencja gęstej śmietany.

Wlać do formy , posmarować jajkiem  i piec ok. 2 godzin. temp 180  stopni

W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę o połowę

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin