Og�lnie o zan�tach Podstawowe sk�adniki zan�t to: baza, wype�niacze i sk�adniki smu��ce, pobudzaj�ce, zapachowe i smakowe. Podstawowe i wype�niacze powinny stanowi� oko�o 2/3 ca�o�ci zan�ty. Pozosta�a cz�� to dodatki smakowe, pobudzaj�ce, zapachowe i ruszaj�ce czyli wszelkie robaki. Do sk�adnik�w podstawowych (bazy) mo�emy zaliczy� bu�k� tart�, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb. Wype�niacze to nic innego jak glina, �wir, piasek, ziemia z kretowiska, m�ki kukurydziane, j�czmienne, kasze kukurydziane, manna. Sk�adniki smu��ce to mleko w proszku, torf, kreda, m�czka mi�sno kostna. Pobudzajace - to mielone siemi� lniane, p�atki owsiane, mielone konopie, otr�by pszenne, s�onecznik mielony, arachid, coco belge. Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper w�oski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka. Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone go�dziki, melasa,kakao. I dodatki - jak woda z �owiska, bia�e robaki, ochotka, kompo�ciaki. I z tego wszystkiego mo�na spokojnie komponowa� zan�ty. Np: na leszcza � bu�ka tarta - 3 szklanki � kaszka kukurydziana - 2 szklanki � otr�by pszenne - 2 szklanki � p�atki owsiane b�yskawiczne - 1szklanka � konopie mielone i wypra�one - 1szklanka � kminek lub olejek � obci��enie zale�nie od g��boko�ci �owiska. I jeszcze jedno. Wa�ny jest te� kolor zan�ty. Jasnej zan�ty nie k�adziemy na ciemnym pod�o�u jak i odwrotnie - odstrasza ryby. =1= �atwy w przygotowaniu i tani przepis na liny, karasie i karpie. Do przygotowania zan�ty potrzebujemy: - tania zan�ta bazowa (najlepiej "Kara�, Lin" lub "Karp"), - dwie puszki kukurydzy spo�ywczej, - 0,5 kg p�atk�w owsianych. Zan�t� wsypujemy do wiadra. Ods�czamy sok z 2 puszek kukurydzy. Wszystko mieszamy nie zapominaj�c o dodaniu p�atk�w owsianych i ods�czonej kukurydzy. Nast�pnie wystarczy ca�� mas� przetrze� przez sito, aby dobrze pracowa�a w wodzie. Mo�na oczywi�cie doda� do tego jaki� atraktor zapachowy. Aby wyniki po�owu by�y jeszcze lepsze polecam na przyn�t� kukurydze firmy "Pescaviva" o zapachu wanilii. =2= Ta zan�ta nie jest ju� ani tania ani najprostsza w przygotowaniu. Jest za to idealna do po�owu du�ych ryb. Do przygotowania zan�ty potrzebujemy: - dobrej zan�ty bazowej, - kukurydzy, - pszenicy lub p�czaku, - konopii - bia�ych robak�w. Do nawil�onej i przetartej przez sito zan�ty dodajemy wraz sokiem kukurydz�, p�czak lub pszenic�, konopie i troch� bialych robak�w. Na koniec mo�emy doda� jeszcze jaki� atraktor zapachowy: kozieradka, wanilia lub tuti-fruti w zaleznosci od rodzaju ryb jakie dominuja w lowisku. Taka zan�ta jest bardzo dobra w �owiskach gdzie s� du�e ryby, ale drobnica nie pozwala im dostac si� do przyn�ty. W tym przypadku zan�ta szybko nasyci ma�e ryby a nam zostan� same du�e karpie itd. (w zaleznosci od lowiska). Na przyn�t� w takim zestawie mo�emy za�o�y� bia�ego robaka i np. kukurydz�. Taka kanapka prezentuj�ca si� tu� nad dnem powinna �adnie zach�ca� nasze okazy. =3= Dobra i sprawdzona zan�ta na karpia. Najlepsza przy metodzie gruntowej (bez sp�awika) podawana proc�. - 4 cz�ci grubo mielonej jasnej bu�ki tartej - 2 cz�ci m�ki kukurydzianej - 1 cz�� biszkoptu - 1 cz�� makuch kukurydziany - 1 cz�� PV-1 - 1/2 cz�ci p�atk�w ziemiaczanych - 1/2 cz�ci kukurydzy konserwowe Na przynet� najpewniejsza b�dzie kanapka ziarnko kukurydzy + d�d�ownica. =4= Bardzo tania i cz�sto skuteczna na niekt�rych lowiskach (latem) Rozmoczony chleb, wymieszany z p�atkami owsianymi i zaprawiony czosnkiem. Do tego puszka kukurydzy i zan�ta na leszcza, p�o� i lina gotowa. =5= - 30% bu�ki tartej - 20% suchar�w - 15% p�atk�w kukurydzianych - 10% siemienia lnianego - 5% wi�rk�w kokosowych, m�ki kukurydzianej, kleiku ry�owego, - 4% any�u lub kopru - 1% soli =6= - 30% bu�ki tartej - 20% ugotowanej kaszy manny - 20% otr�b pra�onych na patelni - 10% s�onecznika - 10% cukru pudru - 5% kaszy kukurydzianej - 5% p�atk�w owsianych - 2% go�dzika - 1% wanilii =7= - 30% tartej bu�ki - 20% biszkoptu - 10% siemienia lnianego, cukru pudru, m�ki kukurydzianej - 5% s�onecznika, wi�rk�w kokosowych, kolendry, p�atk�w owsianych =8= - 40% tartej bu�ki - 10% ugotowanej kaszy kukurydzianej - 15% biszkopt�w - 10% s�onecznika - 10%p�atk�w owsianych - 7% cukru - 5% m�ki kukurydzianej - 3% przyprawy do piernika =9= - 40% tartej bu�ki - 20% biszkoptu - 20% m�ki pszennej - 20% kaszy kukurydzianej - 5% any�u i pestek z dyni =10= - 40% bu�ki tartej - 20% m�ki kukurydzianej, biszkoptu - 5% pestek z dyni, zmielonych konopi, mleka w proszku - 3% otr�b - 2% p�atk�w owsianych Do opisanych zanet: 5, 6, 7, 8, 9, 10 dla lepszego efektu podczas �owienia mo�na doda� kupion� zan�t� bazow�. Super zan�ta na //////LINA\\\\\\ =1= - bu�ka tarta 0,2 kg - kasza kukurydziana 0,2k g - p�atki owsiane g�rskie 0,2 kg (zmielone) - wi�rki kokosowe 0,2 kg - kolendra 10 g - zapach waniliowy 1 �y�eczka - kasza manna 0,2 kg - 1/2 puszki przetartej przez sito kukurydzy - opcjonalnie atraktor na lina lub p�o� (w/g wskaza� na etykiecie) =2= - 6 kg otr�by pszenne - 4 kg t�uczone surowe ziarno kukurydzy (jeszcze odsiewam i daj� najdrobniejsze) - 3 kg bu�ki tartej Zan�ta /////karasiowa\\\\\ Sprawdzona polecam! - leszczowa baza zan�towa - 2 kg - �rutka piernikowa - 1 kg (mo�na zmieli� w maszynce do mi�sa) - p�atki owsiane - 40 dag - gruba kaszka kukurydziana - szklanka - gruba kaszka arachidowa - szklanka - litr bia�ych robak�w zan�towych Zan�ta /////leszczowa\\\\\ Szczeg�lnie nadaje si� do koszyczka na rzece Zan�ta (proporcje na dob� �owienia dla jednej osoby) sk�ada si� z nast�puj�cych komponent�w: - 1,5 szklanki p�czaku - 1/2 opakowania makaronu gwiazdek, polecam Malm�, - 2 z�bki czosnku, - czosnek granulowany, - p�atki j�czmienne 4-5 paczek. zan�ta kt�ra szczeg�lnie sprawdzala si� przy po�owie /////p�oci\\\\\ =1= - P�o� - Lorpio (Super) � 0.5 op - bu�ka tarta (wypra�ona)-0.5 kg. - kilka s�odkich suchar�w (zemle�) - 2 szklanki zmielonych p�atk�w kukurydzianych. - 1 szklanka konopii pra�onych - 1/3 szklanki coco-belge - 2/3 szklanki s�onecznika �uskanego lub w �upinach (wypra�onego i drobnozmielonego) - any� 1op. (Dragona np. lub 1/3 Marcela) - dodatki mi�sne (jokers lub pinki lub bia�e) =2= - 2 kg mokrej gliny przetartej przez sito (glin� wcze�niej nakopa�) - 0,5 op. P�o� z serii Extra firmy Lorpio (fioletowe op.) - 1 szklanka konopi pra�. - 1 szklanka coco belge - klej Lorpio - 2 op. robaki bia�e lub barwione - 1 op. castery - kolorowe chlebki belgijskie (na okras� , ale dopiero po przetarciu przez sito) - jako zapach mo�e by� kol�dra(2 op. miel) lub Gardonix-Sensas -1/4 op. =3= Aby uzyska� zan�t� bazow� nal�ey zmieli� kilka bu�ek p�niej je spra�y�, nast�pnie zmieli� kupione suchary. Wyjdzie nam ok. 1,5 kg zanety bazowej. Do niej dodajemy: - 1szkl. kaszy / m�ki kukurydz. - 1szkl. konopi pra�. - 1szkl. zmiel siemienia lnianego - 1szkl. coco belge - 1szkl. biszkoptu - klej Lorpio lub zmielone drobno p�atki owsiane. - �wir lub glina - zapach do wyboru np. Vanilia - 1op. - robaki, kastery. =4= - Super Feeder -Lorpio 1 op. - 0.5 op bu�ki tartej pra�onej - 2 szklanki p�atk�w kukurydzianych (mielonych) - 1 szklanka s�onecznika �uskanego (w�asnor�cznie wypra�y� i zemle�! ) - 0.5 szklanki konopii pra�onych (w�asnor�cznie wypra�y� i zemle�!) =5= - 1op."P�o�" lub "P�o� du�a"- Lorpio -" Super" - 0.5op.wspomniana wy�ej "P�o�"- Lorpio -"extra" - Kasza kukurydziana gotowana (1 szklanka suchej) - 1 szklanka konopi pra�. - 1 szklanka Cocco - Belge - 0.5 op.Roach (Marcel Van Den Eynde) - kolorowe chlebki belgijskie (na okras� , ale dopiero po przetarciu przez sito) - 0.5 op klej Lorpio - 2 op. caster�w - 1op.robak�w barwionych - 0.5 puszki kukurydzy - �wir Sk�adniki z kt�rych mo�na skomponowa� �wietn� zan�t� ///// karpiow�\\\\\ � bu�ka tarta - to podstawowy tani komponent bazowy z pewno�ci� znajduj�cy si� w ka�dej kupowanej gotowej zan�cie, dlatego nie zaleca�bym dodawania go do nich, cho� jest to wysokoenergetyczny w�glowodanowy sk�adnik doskonale nadaj�cy si� do wytwarzanych ca�kowicie przez siebie zan�t, ale bez przesady do 25% dobrze zmielonej. � herbatnik mielony - s�odki wysokokaloryczny sk�adnik zaliczany do podstawowych, dodawany do zan�t karpiowych w stosunkowo niedu�ych ilo�ciach do 15% lekko j� przyciemniaj�c. � wafel mielony - bia�y w�glowodanowy, wysokoenergetyczny sk�adnik zlepiaj�cy dodawany w zan�tach do koszyk�w i spr�yn, ostro�nie w niewielkich ilo�ciach do 15%. � �ruta sojowa - wysokobia�kowy dobry sk�adnik zan�t karpiowych, uatrakcyjnia zan�t�, mog�cy stanowi� do 25% zawarto�ci. � makuchy s�onecznikowe, konopne i lniane - s� to wyt�oki po procesie uzyskiwania oleju z ziaren. Kupowany w sprasowanych plastrach, nale�y po�ama� na drobne kawa�ki i zmieli�. Doskona�y doda...
belfrog78