Galaretka jarzynowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Galaretka jarzynowa

Galaretka jarzynowa

 

Składniki na 4 porcje:

po 20 dag młodej kalarepki, marchewki,

różyczek kalafiora, szparagów, zielonego groszku

10 dag kapeluszy małych pieczarek

2 łki masła

sok i skórka otarta z cytryny

2 jaja ugotowane na twardo

strąk marynowanej czerwonej papryki

3 szklanki Bulionu pieczony kurczak Instant WINIARY

2-3 dag Żelatyny WINIARY

l

pieprz

cukier

 

Marchewkę i kalarepkę obierz, umyj i pokrój w kostkę, w słupki lub specjalnym nożykiem powycinaj w inne, fantazyjne kształty, a umyte pieczarki podziel na ćwiartki.

 

Na stopione w płaskim rondlu masło wrzuć pieczarki, chwilę je podsmaż, po czym dodaj kalarepkę i marchewkę, posyp wszystko solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny i dobrze wymieszaj składniki.

 

Teraz wlej gorący bulion, doprowadź potrawę do wrzenia i od razu zmniejsz ogień, dodając obrane i pokrojone na kawałki szparagi, różyczki kalafiora oraz zielony groszek. Duś to wszystko pod przykryciem mniej więcej 15 minut, a potem wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Możesz jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, i przestudzić.

 

Odsącz na sicie na wpół twarde warzywa, a następnie rozpuść żelatynę w zimnej wodzie (2-3 łki), połącz ją z wywarem, dokładnie wymieszaj i przestudź.

 

Do wcześniej przygotowanych małych salaterek wlej po kilka łek wywaru, a gdy zastygnie - ułóż  na galaretce warzywa, udekoruj je plasterkami jaj i paskami papryki, zalej resztą wywaru i odstaw do schłodzenia.

 

Tak jak do innych galaretek warzywnych czy mięsnych do swojej możesz podać jakiś pikantny sos.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin