Schemat sztucznego żywienia niemowląt
W dniu 15 maja 2007 obradował Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Celem spotkania była aktualizacja schematu żywienia opublikowanego w 2001 roku. Dokonano przeglądu piśmiennictwa oraz omówiono praktyki żywieniowe w innych krajach europejskich i USA. W wyniku dyskusji Zespół Ekspertów przyjął następujące ustalenia:Mleko modyfikowaneW myśl Dyrektywy Unii Europejskiej z 2006 roku zaleca się, aby u dzieci żywionych sztucznie stosować mleko początkowe do czasu wprowadzenia pokarmów uzupełniających (w praktyce przez całe pierwsze półrocze), a mleko następne dopiero w 2. półroczu życia. Wprowadzenie glutenuWyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż.. W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż. Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań.Eliminacja produktów potencjalnie alergizujących W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. ryb, jaja kurzego) u dzieci zdrowych.
Schemat sztucznego żywienia niemowląt (2007)
Wiek (miesiące)
LICZBA POSIŁKÓW WIELKOŚĆ PORCJI1
RODZAJ POSIŁKU
1
7 x 90-110 ml
mleko początkowe
2
6 x 110-130 ml
3
6 x 130 ml
4
6 x 150 ml
5
5 x 180 ml
4 x mleko początkowe1 x zupa - przecier jarzynowy2skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g
6
4 x mleko początkowe1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki, czyli ok. 2-3 g na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
7
5 x
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z ½ żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem3 (10 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowyprzecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
8
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z ½ żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowyprzecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
9
1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem ½ żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt
10
4-5 x
3 x 220 ml - mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki)Posiłek obiadowy: 1 x zupa jarzynowa z kaszą glutenową1 x jarzynka z gotowanym mięsem3 (15-20 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i ½ żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu,przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
11-12
posiłki jak w 10 miesiącu życiazmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniutwarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu4
1 Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków. 2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub nisko erukowy olej rzepakowy. 3 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. 4 Tylko naturalne składniki; bez konserwantów, z ograniczeniem cukru.
spodpowieki