Schemat sztucznego żywienia niemowląt.docx

(14 KB) Pobierz

Schemat sztucznego żywienia niemowląt

 

W dniu 15 maja 2007 obradował Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Celem spotkania była aktualizacja schematu żywienia opublikowanego w 2001 roku. Dokonano przeglądu piśmiennictwa oraz omówiono praktyki żywieniowe w innych krajach europejskich i USA. W wyniku dyskusji Zespół Ekspertów przyjął następujące ustalenia:

Mleko modyfikowane
W myśl Dyrektywy Unii Europejskiej z 2006 roku zaleca się, aby u dzieci żywionych sztucznie stosować mleko początkowe do czasu wprowadzenia pokarmów uzupełniających (w praktyce przez całe pierwsze półrocze), a mleko następne dopiero w 2. półroczu życia.

Wprowadzenie glutenu
Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż..
W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.
Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań.

Eliminacja produktów potencjalnie alergizujących
W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. ryb, jaja kurzego) u dzieci zdrowych.
 

 

 

Schemat sztucznego żywienia niemowląt (2007)

 

Wiek

(miesiące)

LICZBA POSIŁKÓW

WIELKOŚĆ PORCJI1

 

RODZAJ POSIŁKU

 

1

7 x 90-110 ml

mleko początkowe

2

6 x 110-130 ml

mleko początkowe

3

6 x 130 ml

mleko początkowe

4

6 x 150 ml

mleko początkowe

5

5 x 180 ml

4 x mleko początkowe

1 x zupa - przecier jarzynowy2

skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g

6

5 x 180 ml

4 x mleko początkowe

1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki, czyli ok. 2-3 g na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)

przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g

7

5 x

1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)

2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)

1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z ½ żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem3 (10 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)

1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy

przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g

8

5 x

1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)

2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)

1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z ½ żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)

1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy

przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g

9

5 x

1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej

1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej

1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym

1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem ½ żółtka i z gotowanym mięsem3
(10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)

1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt

10

4-5 x

3 x 220 ml - mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki)

Posiłek obiadowy:

1 x zupa jarzynowa z kaszą glutenową

1 x jarzynka z gotowanym mięsem3 (15-20 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i ½ żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu,

przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g

11-12

4-5 x

posiłki jak w 10 miesiącu życia

zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu

twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu4

 

 

1 Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków.
2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub nisko erukowy olej rzepakowy.
3 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu.
4 Tylko naturalne składniki; bez konserwantów, z ograniczeniem cukru.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin