Przycinanie drzew owocowych.pdf

(180 KB) Pobierz
Microsoft Word - Przycinanie drzew owocowych
Przycinanie drzew owocowych
Niezbędne narzędzia i materiay
Sekator zwykły, sekator oburęczny, kamienna osełka, pilnik do ostrzenia, nożyk ogrodniczy, piła
duża i maa, piła z wysięgnikiem teleskopowym, drabina, kit ogrodniczy w tubce lub spray'u.
Dzięki zachowaniu równowagi między wzrostem a owocowaniem możliwe jest coroczne i obfite
owocowanie drzew, bez pogorszenia jakości owoców.
Nadmierny wzrost opóśnia i zmniejsza owocowanie, zaśzbyt słaby wzrost wpływa na przemienne
owocowanie i gorsząjakośćowoców.
Powody przycinania
Przycinanie drzew owocowych ma na celu: - Przyspieszenie wejścia drzew w okres owocowania
poprzez eliminacjęnadwyżki pędów. Pozwala to na penąkoncentrację„siły witalnej" drzewa na
wzroście owoców. - Polepszenie plonów przez przewietrzanie korony drzewa i umożliwienie
dotarcia świata ażdo samego centrum. - Ograniczenie wzrostu drzewa wzwyżi ułatwienie
zbiorów przez wyhamowanie odrostów za pomocąsystematycznych cięć. - Zachowanie
odpowiedniego ksztatu korony drzewa przez skrócenie zbyt wybu- jaych i obcięciu niekorzystnie
umiejscowionych gałęzi. - Pobudzenie rozwoju drzewa przez krótkie cięcia pierwszych
rozgałęzień. Ostre cięcia zawsze dobrze sużąnowym pędom. - Odmłodzenie drzewa przez wzrost
młodych pędów i usunięcie gałęzi starszych, mniej produktywnych.
Terminy cięcia
Zabieg przycinania drzew owocowych przeprowadza sięw trzech terminach:
- cięcie wczesnowiosenne, tzn. zimowe, powinno rozpoczynaćsięw drugiej połowie lutego
i zakończyćsiędo początku kwitnienia drzew
- cięcie póśnowiosenne może byćwykonywane od początku kwitnienia do 14 dni po nim
- cięcie letnie należy rozpocząćw drugiej połowie sierpnia
Miejsce cięcia
Wszelkich cięćdokonywaćnależy zawsze nad „oczkiem" (pąkiem)
co zapewni prawidowy rozwój gaęzi na wionę. Ciąćtrzeba na skos,
ok. 5 cm nad „oczkiem" (pozwoli to wodzie deszczowej swobodnie
spywaćobmywając
gałąź).
Prześwietlanie koron
CIĘCIA PRZEŚWIETLAJĄCE NALEŻY WYKONYWAĆGDY DRZEWO WEJDZIE JUŻW OKRES
PEŁNEGO OWOCOWANIA (POWYŻEJ 4-6 LAT). *Taki rodzaj cięcia ma na celu zapewnienie
maksymalnego dostępu światła do wszystkich pędów korony i pozwala na otrzymanie optymalnej
ilości pędów owocujących. Drzewa które nie sącięte owocująwprawdzie obficiej od ciętych, ale
zbyt szybko sięzagęszczają
i wydajągorszej jakości owoce: drobne, sabo wybarwione i niesmaczne. Korona drzewa jest
gęstsza, co za tym idzie, środek drzewa jest niedoświetlony, a zbiór owoców utrudniony. Wiele
gałęzi rośnie pod zbyt ostrym kątem, co powoduje ich zginanie i amanie pod ciżęarem owoców.
*Drzewa stare i zaniedbane dająmniejsze i gorsze plony. Owocowanie takich drzew można
jednak poprawić. Cięcie należy rozpocząćod usunięcia chorych, martwych
i nadamanych gałęzi. Następnie wycina sięzbędne konary szkieletowe - uszkodzone, wras-
tające w środek korony, rosnące pionowo i zbyt blisko siebie, krzyżujące się. Korona po wycięciu
powinna mieć6 - 8 konarów. Grube gałęzie i konary odcina sięw mejscu zgru-
bienia zwanym "obrączką", najpierw podpiłowując od dou, aby nie oderway sięz korą. Cięcie
wykonane zbyt blisko tworzy większąranę, która trudniej sięgoi. Zaścięcie zbyt dalekie od
nasady powoduje butwienie wystającego sęka i uatwia porażenie drewna przez choroby. W
następnym roku po dugim cięciu należy wyciąćwszystkie długie, silne, nieroz-
gałęzione pędy, tzw "wilki".
Proces owocowania
Początek owocowania
Wejście drzewa w okres owocowania trwa około trzech lat, zależnie od gatunku.
35928572.006.png
1. Oczko: Najmniejszy pęd tworzy ulistnionągałązkę. 2. Stożek: Oczko przekształca sięw pęd
owocowy, lub w ulistnionągałązkę.
3. Pęd owocowy: Najgrubszy pęd tworzy kwiat, a następnie owoc. 4. Gaązka: Moda, krucha
gałąśdrzewa.
5. Nasada: Gałązka z pąkiem owocowym na końcu. 6. Mieszek: Ślad usytuowania pędu, który
będzie owocowa. 7. Uwaga: Oczko może byćukryte w nasadzie gaęzi! 8. Odrost: Częśćpędu,
która pozostaje na gaązce po cięciu.
Proces owocowania
Aby zrozumiećmechanizm metody „cięcia na trzy oczka", trzeba prześledzić
rozwój odrostu w ciągu trzech lat - czasu niezbędnego dla wytworzenia owoców.
*Zima pierwsza: Przycinamy pęd „na trzy oczka". W następnym sezonie najwyższe „oczko"
odrostu zmienia sięw pączek. (1)
*Zima druga: Ponownie przycinamy odrost „na trzy oczka". Dwa najwyższe oczka przeksztacają
sięw liściaste gaązki. Stożek pędu, usytuowany najbliżej cięcia - grubieje i staje siępędem
owocowym. (2)
*Zima trzecia: Na odroście, którego długośćjest jużznacznie zredukowana, zostawiamy jedynie
pęd owocowy. Na wiosnępęd ten zakwitnie i jesieniąurodzi pierwsze owoce. (3)
Cięcie "na trzy oczka"
Zabieg ten stosuje sięw czasie zimy przy uprawie drzew w formie palisadowej
(pnącej) lub półwolnej (wrzeciono). Termin "cięcie na trzy oczka" oznacza odległość
trzech oczek od podstawy gałęzi. Tnąc, pozostawia sięco roku na odrastającym pędzie
jedynie trzy oczka
35928572.007.png 35928572.008.png 35928572.009.png 35928572.001.png
*Przycinamy „na trzy oczka" wszystkie pędy drzewa czyli gaęzie
mające więcej niżdwa pąki. (4)
*Do odrostu zachowujemy jedynie pęd owocowy, usuwając
wszystkie inne znajdujące siępo nim (nawet gdy w gręwchodzą
inne pędy owocowe). Zabieg ten skoncentruje wszystkie soki na
tworzeniu owoców, które będądorodniejsze. (5)
*Pobudzamy mieszki delikatnym, płytkim cięciem sekatora na
wierzchoku, co pozwoli na ich ponowne owocowanie. *Nie należy
dotykaćpędów.
Jeżeli sązbyt liczne ograniczamy ich liczbędo jednego.
*Przewodnik skracamy do 20 cm.
Tniemy na „oczku" w kierunku przeciwlegym do gaęzi (na prawo -
jeżeli pęd kieruje sięw lewo i odtwrotnie) tak, by przyszły wzrost
odbywałsięw linii prostej. (6)
*Obcinamy całkowicie przedłużenia
rozgałęzieńw wyznaczonych miejscach. (7)
*Odrosty powinny miećjak najprostsząformę, ocinamy więc pędy rosnące zbyt blisko siebie i
krzyżujące się. Owocowanie przebiega o wiele lepiej w przypadku przyciętych pędów.
35928572.002.png 35928572.003.png 35928572.004.png 35928572.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin