Gałąź.pdf
(
64 KB
)
Pobierz
37870028 UNPDF
Gałąź
Składniki
Ciasto: 8 jaj, 8 łyżek cukru pudru, 12 dag orzechów włoskich,
łyżka masła, łyżka tartej bułki, szklanka konfitury truskawkowej.
Krem: 25 dag masła, jajo, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag startej
czekolady, łyżka migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych
Sposób przyrządzania
Żółtka na biszkopt dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę
i pianę ubitą z białek, wymieszać. Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec.
Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zwinąć go w rulon, podzielić na trzy
części i ułożyć tak jak na zdjęciu. Zrobić krem. Do naczynia ustawionego na garnku
z gotującą się wodą wbić jajo i ubijać je (mikserem lub trzepaczką) z cukrem pudrem,
a gdy zacznie gęstnieć, dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę
ubijać. Masło utrzeć z dodawaną po trochu wystudzoną masą czekoladową. Pokryć
ciasto kremem, zaznaczyć widelcem linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami
lub orzechami.
Plik z chomika:
barbaraa28
Inne pliki z tego folderu:
Tarta ze śliwkami.pdf
(44 KB)
Tarta z rodzynkami.pdf
(55 KB)
Placek śmietankowy.pdf
(53 KB)
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową.pdf
(59 KB)
Placek ze śliwkami i orzechami.pdf
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
ciasta
Keksy i pierniki
Makowce i ciasta z makiem
Mazurki
Przekładańce
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin