JAJKA FASZEROWANE by Sopelek
- jajka ile się chce- szczypior lub cebula- majonez "Kielecki" lub własnoręcznie zrobiony lub śmietana 18%- ogórki mocno kiszone- chuda wędlinka (szynka, filet z drobiu, łopatka itp.)- lubczyk lub koperek lub natka pietruszki,- pieprz ziołowy
Gotujemy jajeczka na twardo, potem obieramy ze skorupek i kroimy w zdłuż na pół, wyciagamy z białek żółtka do głębokiego talerza lub miseczki. Gnieciemy widelcem, do tego dodajemy drobno pokrojony szczypior lub zimą cebulkę, wędlinke, ogóreczki, dodajemy tyle majonezu żeby się wszystko skleiło, przyprawiamy do smaku i nakładamy do białek ale nie płasko tylko robimy wypukłe (farszu jest duzo wiecej niz samych żółtek) układamy na talerzu, smarujemy majonezem lub śmietana lub mieszanka tych dwóch (jak kto lubi) i posypujemy koperkiem albo natką pietruszki albo lubczykiem.
vojtelix