Zestaw diet dla chorych na cukrzycę typu II - 1500kcal.pdf

(161 KB) Pobierz
4290940 UNPDF
Pomorski Ośrodek Diagnostyki Medycznej
"PODIMED" Spółka z o.o.
NZOZ w Szczecinku
M A T E R I A Ł Y E D U K A C Y J N E D L A P A C J E N T Ó W
ZESTAW DIET DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ TYPU 2
1500 kcal
Zestaw I
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
- mleko 0,5% (1
szklanka – 250g)
- płatki owsiane
(3 łyżki – 30g)
Kanapka z
polędwicą:
-chleb razowy (1
kromka – 40g)
- polędwica (1
plaster – 20g)
- sałata (4 duże
liście – 50g)
Zupa
ogórkowa:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki (2
małe – 80g)
- olej (1 łyżeczka
– 4g)
- mleko 1,5% (3
łyżki – 50g)
- ogórek
kwaszony (1/2
dużego – 50g)
Koktajl
owocowy:
- kefir 0%
tłuszczu (1 kubek
– 200g)
z truskawkami
(1 szklanka –
130g)
Chleb żytni
razowy (2 cienkie
kromki – 60g)
Margaryna (2
płaskie łyżeczki –
10g)
Kanapka z
tuńczykiem:
- margaryna ( 1
płaska łyżeczka –
5g)
- chleb
pełnoziarnisty (1
cienka kromka –
30g)
- tuńczyk w sosie
własnym (1/3
puszki – 50g)
- szczypiorek (1
łyżka – 10g)
- papryka
czerwona (1/2
dużej – 100g)
Parówka
drobiowa
odtłuszczona (1
krótka)
Kurczak
duszony w
warzywach:
- kurczak (100g)
- włoszczyzna
(50g)
- olej rzepakowy
(2 łyżeczki – 8g)
Marchewka
tarta z sokiem z
cytryny (1 i ½
szklanki – 150g)
Herbata bez
cukru
Herbata bez
cukru
Ryż (2 łyżki –
30g)
Surówka:
-brukselka (1
szklanka – 100g)
4290940.051.png 4290940.062.png 4290940.068.png 4290940.069.png 4290940.001.png 4290940.002.png 4290940.003.png 4290940.004.png 4290940.005.png 4290940.006.png 4290940.007.png 4290940.008.png 4290940.009.png 4290940.010.png 4290940.011.png 4290940.012.png
-groszek zielony
(1/3 szklanki –
50g)
- por (1/średniego
– 50g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw II
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapka z
szynką i
jajkiem:
- chleb
pełnoziarnisty (2
kromki – 80g)
- jajo na twardo
(1 sztuka – 50g)
- szynka (1 mały
plastere k – 20g)
Jogurt
owocowy light
(1 kubek – 150g)
Krupnik:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki (2
małe – 30g)
- olej (1 łyżeczka
– 4g)
- mleko 1,5% (3
łyżki – 50g)
- kasza
jęczmienna (1
łyżka – 20g)
Jogurt
naturalny 1,5%
tłuszczu (3/4
kubka – 150g)
Kanapka z
twarożkiem:
- bułka
Grahamka (1/2
sztuki – 50g)
- margaryna (1
płaska łyżeczka –
5g)
1/2 kajzerki
Kiwi (1 sztuka –
100g)
Twarożek:
- serek ziarnisty
(1,5 czubatej łyżki
– 60g)
- szczypiorek (1
łyżka – 10g)
- rzodkiewki (4
sztuki – 40g)
Sałatka:
- pomidor (1
średni – 100g)
-ogórek (1/2
sztuki – 50g)
- kukurydza
konserwowa (3
łyżki – 50g)
Pulpety z ryby
gotowane:
- dorsz (100g)
- bułka (1/2
kajzerki – 20g)
- białko jaja (1
białko – 30g)
- olej (1 łyżeczka
– 4g)
Sok
wielowarzywny
(1 duża szklanka –
300g)
Herbata bez
cukru
Ziemniaki z
wody (2 średnie
– 100g)
Surówka:
- kapusta włoska
(3 duże liście –
100g)
4290940.013.png 4290940.014.png 4290940.015.png 4290940.016.png 4290940.017.png 4290940.018.png 4290940.019.png 4290940.020.png 4290940.021.png 4290940.022.png 4290940.023.png
- czerwona
papryka (1/4
dużej – 50g)
- cebula (1 mała –
30g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw III
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
- mleko 1,5% (1
szklanka – 200g)
- musli z
rodzynkami i
orzechami (2
łyżki – 20g)
Kanapka z
serkiem
topionym:
- chleb chrupki
(1 kromka – 10g)
- serek topiony
(20g)
Zupa
jarzynowa:
-włoszczyzna
(100g)
- ziemniaki (2
małe – 80g)
- olej (1 łyżeczka-
4g)
- mleko 1,5%
(50g)
Pomarańcza (1
duża – 250g)
Grzanki:
- kajzerka (50g)
- margaryna (1
płaska łyżeczka –
5g)
- szynka (2
plasterki – 40g)
- pieczarki (50g)
ser żółty
niskotłuszczowy
20% tł. tarty
(10g)
Kanapka z
pasztetem z
kurczaka:
- 1/2 grahamki
(50g)
- pasztet (30g)
- pomidor (1
średni – 100g)
Jabłko (1 średnie
– 140g)
Schab pieczony
(70g)
Surówka:
- papryka (1/2
dużej – 100g)
- kukurydza
konserwowa (2
łyżki – 30g)
Ziemniaki
puree (5łyżek –
150g)
Herbata bez
cukru
Brukselka z
wody (1 szklanka
– 100g)
Herbata bez
cukru
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
4290940.024.png 4290940.025.png 4290940.026.png 4290940.027.png 4290940.028.png 4290940.029.png 4290940.030.png 4290940.031.png 4290940.032.png 4290940.033.png 4290940.034.png 4290940.035.png 4290940.036.png 4290940.037.png 4290940.038.png
Zestaw IV
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
-mleko 1,5% (1
szklanka – 250g)
- kasza manna
(1,5 czubatej łyżki
– 30g)
Sok
marchwiowo –
pomarańczowy
(1 duża szklanka
– 300g)
Kapuśniak:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki (1
mały – 50g)
- olej (1 łyżeczka
– 4g)
- kapusta
kwaszona (80g)
Mandarynki (3
sztuki – 150g)
Chleb żytni
razowy (2 cienkie
kromki – 60g)
Maślanka (1
szklanka – 250g)
Sardynki w
pomidorach
(50g)
Kanapka z
rybą wędzoną:
- 1/2 kajzerki
-dorsz wędzony
(40g)
- margaryna (1
płaska łyżeczka –
5g)
Surówka:
- cykoria (1
średnia – 100g)
- rzodkiewki (3
sztuki – 30g)
- szczypiorek (1
łyżka – 10g)
- śmietana 12%
(1 łyżka – 20g)
Pierś z indyka z
rusztu:
- indyk (100g)
- olej rzepakowy
(2 łyżeczki – 8g)
Surówka:
- pomidor (1
średni – 100g)
- cebula (1 mała –
30g)
Ziemniaki z
wody (2 średnie
– 100g)
Herbata bez
cukru
Sałata zielona
(5 dużych liści –
100g)
z olejem (1
łyżeczka – 4g)
Herbata bez
cukru
Sok z czarnej
porzeczki (1
szklanka – 250g)
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw V
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapka z
szynką:
- 1/2 grahamki
(50g)
- margaryna (1
Banan (2/3
średniego – 100g)
z serkiem
waniliowym
Zupa z fasolki
szparagowej:
- fasolka (80g)
- włoszczyzna
(60g)
Kanapka z
serem żółtym
niskotłuszczow
ym:
Sałatka
ziemniaczana:
- ziemniaki (2
średnie – 100g)
- ogórek (1/2 sztuki –
4290940.039.png 4290940.040.png 4290940.041.png 4290940.042.png 4290940.043.png 4290940.044.png 4290940.045.png 4290940.046.png 4290940.047.png 4290940.048.png 4290940.049.png 4290940.050.png 4290940.052.png 4290940.053.png 4290940.054.png 4290940.055.png 4290940.056.png 4290940.057.png 4290940.058.png
płaska łyżeczka –
5g)
- szynka z indyka
(2 plasterki – 40g)
(40g)
- ziemniaki (1
średni – 50g)
- olej (1 łyżeczka
– 4g)
- chleb zwykły (1
cienka kromka –
30g)
- ser żółty
niskotłuszczowy
20% tł. (1 cienki
plasterek – 15g)
- rzodkiewki (5
sztuk – 50g)
50g)
- por (1/2 średniego
– 50g)
- twarożek ziołowy
(2 czubate łyżki –
80g)
- jogurt naturalny
0% tłuszczu (1 łyżka
– 20g)
Sałatka:
- rzodkiewki (2
sztuki – 20g)
- sałata (6 dużych
liści – 120g)
- jogurt
naturalny 0%
tłuszczu (2 łyżki
– 50g)
Pulpety z
indyka:
- indyk (80g)
- jajko (10g)
- olej (2 łyżeczki
– 8g)
- bułka pszenna (
1/4 kajzerki –
10g)
Sok marchwiowy
(1 szklanka – 250g)
Herbata bez
cukru
Kasza
jęczmienna
perłowa (2 pełne
łyżki - 40g)
Marchewka z
groszkiem (1
szklanka – 100g)
Surówka z pora
( 1/2 średniego –
50g)
i jabłka (1/3
średniego – 50g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
*Źródło: Servier
4290940.059.png 4290940.060.png 4290940.061.png 4290940.063.png 4290940.064.png 4290940.065.png 4290940.066.png 4290940.067.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin