przepis na lukier.odt

(34 KB) Pobierz

1.Sama zrób lukier


fot. Foto Styl

Możesz dowolnie zmieniać jego kolor i smak! Lukier będzie czerwony, gdy dodasz do niego łyżkę syropu z malin; pięknego, żółtego koloru nabierze po wymieszaniu ze szczyptą kurkumy, a zielonego - kiedy połączysz go z łyżką soku ze szpinaku.

1

Do miseczki wlej 2 białka, roztrzep je widelcem. Wsyp 20 dag cukru pudru, wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolej łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucieraj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.

 

2

Lukier przypraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Możesz także wymieszać go z 2 łyżkami soku z pomarańczy albo kilkoma kroplami olejku migdałowego, waniliowego, rumowego albo 2 łyżeczkami czystego rumu.

3

Lukier nie musi być biały, w bardzo prosty sposób można go zabarwić. Najmocniejsze i najbardziej zróżnicowane kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze. Bardziej pastelowe barwy – gdy dodasz owocowe syropy.


 

~~``~~

 

Lukry dzielą się na: gotowane, czyli wykonane ze stężonego roztworu cukru i wody, oraz lukry surowe. Te otrzymuje się z białka kurzego z dodatkiem cukru pudru lub wspomnianego lukru gotowanego. Do pączków najlepiej nadają się lukry gotowane, które także dzielą się w zależności od stopnia ich stężenia.
Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku proponuję przepis na lukier do pączków tzw. “do nitki”. Moim zdaniem jest on najłatwiejszy do wykonania a jednocześnie doskonale prezentuje się na gotowych wyrobach.

Co jest potrzebne do przygotowania lukru na około 20 pączków?
1 szklanka cukru (zwykły kryształ), 1/2 szklanki wody, 1 łyżka octu, niewielki garnek i łyżka do mieszania.
Wodę z cukrem podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień i dalej ogrzewać ciągle mieszając. Lukier jest już dobry, kiedy po zanurzeniu łyżki w garnku i wyjęciu jej, ostatnie spływające z niej krople pociągną za sobą cieniutką długą na około 5 cm nitkę.
Teraz czekamy aż lukier nieci wystygnie i nakładamy go na pączki płaskim pędzelkiem lub po prostu zanurzamy pączek w lukrze. Następnie pozostawiamy go do wyschnięcia polewy.
Tylko uwaga! Jak dodamy za dużo octu, bądź będziemy lukier za długo gotować, wtedy straci swoje właściwości krystalizacyjne. Zgęstnieje, za szybko będzie sechł na pączku i w konsekwencji płatami będzie z niego odpadał. Zły lukier niestety jest już bezużyteczny.
Lukry można barwić. Ciekawe efekty uzyskuje się dodając do ciepłego jeszcze lukru np. rozpuszczone kakao, mocną kawę a także intensywne soki z owoców.

 

~~``~~

2 kurze białka, 20 dag cukru pudru, cytryna lub wanilia.

 

Białka z cukrem ucierać tak długo aż otrzyma się gęstą, pulchną masę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub wanilii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin