fot. Foto Styl
Do miseczki wlej 2 białka, roztrzep je widelcem. Wsyp 20 dag cukru pudru, wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolej łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucieraj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.
Lukier przypraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Możesz także wymieszać go z 2 łyżkami soku z pomarańczy albo kilkoma kroplami olejku migdałowego, waniliowego, rumowego albo 2 łyżeczkami czystego rumu.
Lukier nie musi być biały, w bardzo prosty sposób można go zabarwić. Najmocniejsze i najbardziej zróżnicowane kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze. Bardziej pastelowe barwy – gdy dodasz owocowe syropy.
~~``~~
Lukry dzielą się na: gotowane, czyli wykonane ze stężonego roztworu cukru i wody, oraz lukry surowe. Te otrzymuje się z białka kurzego z dodatkiem cukru pudru lub wspomnianego lukru gotowanego. Do pączków najlepiej nadają się lukry gotowane, które także dzielą się w zależności od stopnia ich stężenia. Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku proponuję przepis na lukier do pączków tzw. “do nitki”. Moim zdaniem jest on najłatwiejszy do wykonania a jednocześnie doskonale prezentuje się na gotowych wyrobach.Co jest potrzebne do przygotowania lukru na około 20 pączków?1 szklanka cukru (zwykły kryształ), 1/2 szklanki wody, 1 łyżka octu, niewielki garnek i łyżka do mieszania.Wodę z cukrem podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień i dalej ogrzewać ciągle mieszając. Lukier jest już dobry, kiedy po zanurzeniu łyżki w garnku i wyjęciu jej, ostatnie spływające z niej krople pociągną za sobą cieniutką długą na około 5 cm nitkę.Teraz czekamy aż lukier nieci wystygnie i nakładamy go na pączki płaskim pędzelkiem lub po prostu zanurzamy pączek w lukrze. Następnie pozostawiamy go do wyschnięcia polewy.Tylko uwaga! Jak dodamy za dużo octu, bądź będziemy lukier za długo gotować, wtedy straci swoje właściwości krystalizacyjne. Zgęstnieje, za szybko będzie sechł na pączku i w konsekwencji płatami będzie z niego odpadał. Zły lukier niestety jest już bezużyteczny. Lukry można barwić. Ciekawe efekty uzyskuje się dodając do ciepłego jeszcze lukru np. rozpuszczone kakao, mocną kawę a także intensywne soki z owoców.
2 kurze białka, 20 dag cukru pudru, cytryna lub wanilia.
Białka z cukrem ucierać tak długo aż otrzyma się gęstą, pulchną masę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub wanilii.
fido.fm