Placuszki z boczkiem
Składniki na 4 porcje:
pół kg ziemniaków
2 cebule
łyżka oleju
10 dag przerośniętego boczku
2 jaja
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
pieprz
Umyte i zalane w garnku wodą ziemniaki posól i ugotuj w ciągu 30 minut. Jeszcze gorące obierz, przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mięsa i przełóż do miski do wystudzenia. Obrane cebule potnij w drobną kostkę, zeszklij na oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek i razem je podduś. Cebulę z boczkiem wymieszaj z ziemniakami, dodając jajka oraz przyprawiając solą i pieprzem. Na końcu wsyp mąkę i dokładnie wyrób ciasto, z którego następnie uformujesz placuszki o średnicy około 3 cm. i usmażysz je na roztopionym na patelni maśle po około 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Najlepiej podawać je na gorąco.
Feniks011