Tort z kremem orzechowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Tort z kremem orzechowym

Tort z kremem orzechowym

 

Składniki:

ciasto:

8 jaj

szklanka cukru

30 dag orzechów laskowych lub włoskich

9 łek bułki tartej

uszcz do smarowania tortownicy

sok z cytryny lub pół łeczki do kawy Kwasku cytrynowego WINIARY

nadzienie:

20 dag orzechów włoskich

3/4 szklanki cukru pudru

13 dag masła lub margaryny

2 żółtka

3 krople olejku migdałowego

 

Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę, dodaj białka ubite na sztyw pianę, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, rozdrobnione orzechy, buł tartą i wszystko razem wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy wyścielonej natłuszczonym papierem. Upiecz w piekarniku, w temperaturze 190°C (około 40 minut). Po ostudzeniu przekrój na 2 krążki.

 

Przygotuj krem: orzechy pokrusz. Masło (margarynę) utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, dodaj stopniowo żółtka, orzechy, olejek migdałowy i wszystko razem wymieszaj.

 

Krążki tortu i wierzch posmaruj kremem i udekoruj orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin