Seromakowiec z wiśniami.doc

(714 KB) Pobierz
Seromakowiec z wiśniami

Seromakowiec z wiśniami

 

 

Składniki:
Ciasto kruche:

·         250g mąki

·         125g masła

·         60 g cukru             

·         szczypta soli

·         1 żółtko

Masa makowa:

·         200g zmielonego maku

·         100g cukru

·         100ml mleka

·         50g masła

Masa serowa:

·         125g masła

·         170g cukru

·         2 jajka

·         500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)

·         1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

·         1 cytryna

·         700g wiśni (Mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku.)

Dodatkowo:

·         cukier puder do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Mąkę, masło, cukier, sól i żółtka zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.

2.     Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca i pozostawić na 30min, aby mak napęczniał.

3.     Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.

4.     Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.

5.     Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.

 

          

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin