Seromakowiec z wiśniami
Składniki:Ciasto kruche:
· 250g mąki
· 125g masła
· 60 g cukru
· szczypta soli
· 1 żółtko
Masa makowa:
· 200g zmielonego maku
· 100g cukru
· 100ml mleka
· 50g masła
Masa serowa:
· 170g cukru
· 2 jajka
· 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
· 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
· 1 cytryna
· 700g wiśni (Mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku.)
Dodatkowo:
· cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, masło, cukier, sól i żółtka zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
2. Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca i pozostawić na 30min, aby mak napęczniał.
3. Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.
4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.
5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.
misiaczek69