Sernik na zimno o smaku czarnej porzeczki.doc

(411 KB) Pobierz
Sernik na zimno o smaku czarnej porzeczki

Sernik na zimno o smaku czarnej porzeczki

 

Składniki:

ok. 180 - 200 g ciastek maślanych lub zwykłych herbatników
100 - 120g Kasi
100 g twarożku śmietankowego
200 g śmietany kremówki
240 g cukru
żelatyna - taka ilość aby wystarczyło na 1 l płynu (przeczytać na opakowaniu)*
300 g czarnej porzeczki
1 opakowanie czerwonej galaretki
ok 400 ml kompotu porzeczkowego

 

 

Wykonanie:

 

Najpierw robimy spód do ciasta:
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
Ciastka pokruszyć na pył, albo zmielić po prostu w mikserze. Dodać do tego roztopione masło i dobrze wymieszać. Dno tortownicy (28 cm) wyłożyć masą ciasteczkową, dobrze ją dociskając. Podpiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 8-10 mi. (nie dłużej). Przestudzić.

Teraz masa serowa biała:
Namoczyć połowę żelatyny (znaczy na 0,5 l płynu - najprawdopodobniej 1 opakowanie*) w niewielkiej ilości wody.
500 g twarogu zmiksować z połową cukru. W osobnej misce ubić śmietanę. Namoczoną żelatynę rozpuścić podgrzewając i jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, wszystko dobrze mieszając aby nie porobiły się grudki. Wmieszać do tego połowę ubitej śmietany. Masę wylać na podpieczony spód i tortownicę wsadzić do lodówki.

Kolej na masę porzeczkową:
Robimy ją właściwie tak samo jak masę białą. Przed żelatyną dodać jednak zmiksowane i przetarte przez sito porzeczki.
Masę wylać delikatnie na masę białą. I znowu do lodówki.

Gdy masy juz stężeją zrobić galaretkę. Przyrządzić ją najlepiej na kompocie porzeczkowym. Gdy przestygnie wylać na masę porzeczkową.

Ciasto zrobić najlepiej dzień prędzej, bowiem powinno kilka godzin się chłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin