Omlet z rokworem4 jaja, łyżka oleju, ząbek czosnku 2 kopiaste łyżki pokruszonego rokworu (może być rokpol) 2 łyżki masła 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki lub szczypiorku 2 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka średni pomidor, sól, pieprz Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim, nie rumieniąc, czosnek. Dodać pomidor, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Jajka rozbić w garnuszku z 2 łyżkami zimnej wody. Rokpol wymieszać ze śmietanką, połączyć z jajkami i posiekaną natką. Rozgrzać masło na patelni, wylać masę jajeczną i smażyć, aż wierzch lekko się zetnie. Na wierzchu położyć duszony pomidor i na chwilę wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z bułką lub z ziemniakami z wody.
raziel08