4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe, 2 marchewki, po strąku zielonej i czerwonej papryki, pół słoika małych cebulek marynowanych, pół niedużego kalafiora, zielenina.Sos: 4 łyżki oleju sałatkowego, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki niezbyt ostrej musztardy, po ćwierć łyżeczki suszonego estragonu i bazylii, zielenina, cukier, pieprz, sól
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobne paski. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, wymieszać z przygotowanymi wcześniej warzywami, osączonymi cebulkami, posiekaną zieleniną. Przyrządzić sos. Musztardę rozetrzeć z sokiem z cytryny i wlewanym po trochu olejem, wsypać zioła, doprawić do smaku odrobiną cukru, pieprzem i solą. Sos wlać do surówki, wymieszać.
raziel08