Golebki w rosole
Skladniki:
Golebie domowe 4 szt.
Marchew 1 szt.
Seler maly 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Por 1 szt.
Kalafior maly 1 szt.
Pietruszka zielona,siekana 1 lyzka
Sol,pieprz naturalny
Przyprawa domowa do zup 1 lyzka.
Przepis:
Golebie domowe oczyscic z pierza,wypatroszyc,opalic,natrzec sola i pozostawic na kilka godzin w chlodnym miejscu.Warzywa umyc i obrac.Golebie przekroic na polowki,sparzyc i wraz z warzywami wlozyc do garnka z zimna woda bez kalafiora.Od momentu zawrzenia wody,gotowac 15 minut,po czym dodac kalafior , sol i dalej gotowac do miekkosci na wolnym ogniu.Po ugotowaniu rosol przyprawic do smaku i wraz z rozdrobnionymi w mala kosteczke warzywami i polowkami golebi podawac na goraco z makaronem domowym,lub jako drugie danie;golebie z ziemniakami i sporzadzonym na rosole sosem smietanowym.
BiBiKr