Gorąca przystawka do małży
Składniki na 4 porcje:
puszka małży w sosie własnym (około 300 g)
kieliszek białego wina
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
4 kromki bułki (bez skórki)
1/3 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
1/4 łyżeczki pieprzu
sól, łyżeczka oregano
2-3 łyżki startego żółtego sera
1,5 łyżki masła
łyżka koperku
Małże wyjmij z puszki i odsącz. Wino zagotuj ze szczyptą soli i pieprzu oraz skórką z cytryny, włóż do niego małże, zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok.
Kromki chleba pokrusz, zalej gorącym bulionem, dodaj do nich pieprz i oregano. Masę dobrze utrzyj i dołóż małże. Teraz wymieszaj.
Łyżkę masła stop na patelni, a pozostałym wysmaruj małe kokilki. Potrawkę nakładaj do kokilek, posyp serem, skrop stopionym masłem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem posyp koperkiem.
rejalex