Gorąca przystawka do małży.rtf

(6 KB) Pobierz
Gor¹ca przystawka do ma³¿y

Gorąca przystawka do małży

 

Składniki na 4 porcje:

puszka małży w sosie własnym (około 300 g)

kieliszek białego wina

pół łeczki startej skórki z cytryny

4 kromki bułki (bez skórki)

1/3 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

1/4 łeczki pieprzu

l, łeczka oregano

2-3 łki startego żółtego sera

1,5 łki masła

łka koperku

 

Małże wyjmij z puszki i odsącz. Wino zagotuj ze szczyptą soli i pieprzu oraz skórką z cytryny, włóż do niego małże, zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok.

 

Kromki chleba pokrusz, zalej gorącym bulionem, dodaj do nich pieprz i oregano. Masę dobrze utrzyj i dołóż małże. Teraz wymieszaj.

 

Ł masła stop na patelni, a pozostałym wysmaruj małe kokilki. Potrawkę nakładaj do kokilek, posyp serem, skrop stopionym masłem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem posyp koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin