Kalafior z pikantnym ziołowym sosem i krewetkami.rtf

(8 KB) Pobierz
Kalafior z pikantnym zio³owym sosem i krewetkami

Kalafior z pikantnym ziołowym sosem i krewetkami

 

Składniki na 4 porcje:

kalafior

3 łki białego winnego octu

łeczka musztardy (z gorczycą)

6 łek oliwy

2 dymki

półczka estragonu

półczka trybuli

łka kaparów

po 25 dag pomidorów i krewetek z puszki

l i pieprz do smaku

ewentualnie kilka łek Majonezu sałatkowego WINIARY lub Sosu tatarskiego WINIARY

Jarzynka WINIARY

 

Kalafior opłucz i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (15 minut). Następnie połącz ocet, sól, pieprz oraz musztardę i - cały czas mieszając - dolewaj stopniowo oliwę.

 

Dymkę opłucz i pokrój w plasterki. Estragon i trybulę wymyj i otrzep z wody, po czym kilka listków pozostaw do dekoracji, a resz posiekaj i dodaj wraz z dymką i kaparami do sosu.

 

Ugotowany kalafior odsącz i ostudź, a umyte pomidory pokrój w plasterki. Brzeg półmiska wyłóż plasterkami pomidorów, w środku zaś umieść kalafior. Polej wszystko sosem, poukładaj na wierzchu krewetki i posyp swoje dzieło ziołami.

 

Taką kalafiorową przystawkę możesz przyrządzić na wiele sposobów. Na przykład ugotowany kalafior ułóż na talerzu i polej majonezem sałatkowym, a dookoła uformuj wałek z sałatki jarzynowej przybranej cząstkami pomidora. Albo też polany sosem tatarskim kalafior posyp pokrojonymi oliwkami i świeżymi ziołami.

 

Zapamiętaj! Majonez będzie miał piękny kolor, jeśli doda się do niego 3 łki rozmrożonego szpinaku, łeczkę Jarzynki i trzy ząbki czosnku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin