Potrawa gwelfówPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.Budyn waniliowy:35 g maki ziemniaczanej,1/2 l mleka,laska wanilii,40 g cukru,3 bialka.Mus z wina:3 zoltka,100 g cukru,1 lyzeczka maki ziemniaczanej,1/4 l bialego wina,sok z 1/2 cytryny.1. Ugotowac budyn na bazie mleka z wanilia, wymieszac z ubita na sztywno pianaz bialek. Napelnic nim do polowy wysokosci szklanki lub kieliszki. Odstawicdo lodowki.2. Skladniki musu wlozyc do garnka i ubic trzepaczka na piane. Nastepnie ogrzewac, stale mieszajac, do momentu zgestnienia musu. Goracy mus wylac nawierzch budyniu, schlodzic.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 92.
tatanka.com