CIASTO KRUCHE: 30 dag mški pszennej, 20 dag margaryny, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kwanej mietany, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. SERNIK: 60 dag sera zmielonego, 20 dag orzechów mielonych, 1 szklanka cukru kryształu, 5 jajek, 2 łyżki budyniu mietankowego lub waniliowego, 1/2 kostki margaryny. MASA KAWOWA 1 kostka masła, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru kryształu, 2 łyżki kawy "Inki", 1 kieliszek spirytusu, 1 słoik powideł. Wykonanie: CIASTO KRUCHE: Mškę, margarynę posiekać nożem aż do połšczenia się składników, dodać żółtka, cukier, mietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 częci i upiec 2 placki. SERNIK: Margarynę ucierać powoli, dodajšc cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptš soli, połšczyć z masš serowš, lekko wymieszać. Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C. MASA KAWOWA Kawę rozpucić w 1/4 szklanki goršcej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystš masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzonš masę jajecznš, kawę i spirytus. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
ewaz1954