Sernik Natalii - raj dla podniebienia.txt

(1 KB) Pobierz
CIASTO KRUCHE:

    30 dag mški pszennej,
    20 dag margaryny,
    2 żółtka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2 łyżki kwanej mietany,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

SERNIK:

    60 dag sera zmielonego,
    20 dag orzechów mielonych,
    1 szklanka cukru kryształu,
    5 jajek,
    2 łyżki budyniu mietankowego
    lub waniliowego,
    1/2 kostki margaryny.

MASA KAWOWA

    1 kostka masła,
    2 jajka,
    3/4 szklanki cukru kryształu,
    2 łyżki kawy "Inki",
    1 kieliszek spirytusu,
    1 słoik powideł.

Wykonanie:
 
CIASTO KRUCHE:
Mškę, margarynę posiekać nożem aż do połšczenia się składników, dodać żółtka, cukier, 
mietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Zimne ciasto podzielić na 2 częci i upiec 2 placki.

SERNIK:
Margarynę ucierać powoli, dodajšc cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń.
Białka ubić na sztywno ze szczyptš soli, połšczyć z masš serowš, lekko wymieszać.
Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C.

MASA KAWOWA
Kawę rozpucić w 1/4 szklanki goršcej wody i przestudzić.
Jajka i cukier ubić na parze na puszystš masę.
Masło utrzeć na krem, dodać przestudzonš masę jajecznš, kawę i spirytus.

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin