30 dag mški krupczatki 20 dag masła 1-2 łyżki gęstej kwanej mietany (w razie potrzeby) 10 dag cukru pudru 2 żółtka szczypta soli szklanka rozdrobnionych - ale nie zmielonych orzechów olej do posmarowania blachy cukier puder do posypania ciasteczek =============================== 250 g mški pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego) 4 łyżki mleka 100 g masła 200 g grubo posiekanych orzechów skondensowane mleko do posmarowania =============================== Orzechowe ciasteczka: * 125g masła * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka esencji waniliowej * 1 i 2/3 szklanki mški pszennej * 80g zmielonych orzechów * 1 łyżka cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem aż do białoci. Dodać jajko i esencję, dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. W misce wymieszać mškę, orzechy, cynamon, proszek i sól. Dokładnie połšczyć z ubitš masš (jeli będzie zbyt kleista, dodać mški). Z masy formować wałeczki, układać na blasze w odstępach 3 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasteczka będš rumiane. =============================== Ciasto: 500g mški 250g zimnego masła 2 łyżki mietany 3 żółtka 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru wierzch: 2 rozbełtane białka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieć energicznie ciasto. Rozwałkować na gruboć około 0,5cm i foremkami wycinać ciasteczka. 2. Wymieszać razem cukier i orzechy. 3. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmarować białkiem oraz posypać orzechowš mieszankš, lekko docisnšć. 4. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka majš się ładnie przyrumienić. =================================== 200 g masła 80 g cukru pudru 270 g mški 100 g mielonych orzechów laskowych olejek lub cukier wa
ewaz1954