Dietetyczna i smaczna Tortilla.doc

(24 KB) Pobierz
Dietetyczna i smaczna Tortilla

Dietetyczna i smaczna Tortilla

 

Składniki

·         Składniki na ciasto:

·         220 g mąki (pszennej/kukurydzianej)

·         140 ml ciepłej wody (wcześniej przegotowanej!)

·         50 g masła/margaryny (duża łyżka)

·         szczypta soli

·          

·         Składniki na farsz:

·         Wrzucamy co akurat mamy pod ręką, a co według nas będzie dobre. Może to być na przykład:

·         sałata

·         czerwona fasola z puszki

·         kukurydza z puszki

·         szynka

·         ser

·         ogórek

·          

·         Do smaku:

·         pieprz, zmielona słodka papryka, inne przyprawy

·         ketchup, inne sosy

·          

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta wsypujemy na stolnicę, ugniatamy. Ciasto nie może być lepkie. W razie potrzeby dodać więcej wody, bądź mąki. Powstałą masę dzielimy na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na okrągłe, cienkie placki. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu (!). Farsz jest banalnie prosty. Mieszamy szynkę pokrojoną w paseczki i wszystkie inne składniki w miseczce. Na usmażonym placku kładziemy liść sałaty, farsz, ser pokrojony w kostkę. Całość zwijamy w rulonik (jak naleśnik) i lekko przyklepujemy, żeby się nie rozwijał. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 150 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową na 3 minuty. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do ok. 110 stopni C i zostawiamy na ok. 2 minut. Po tym czasie znowu zmniejszamy temperaturę, aby nasza tortilla nie spiekła się za bardzo. Kiedy uznamy, że danie jest gotowe wyciągamy, ładnie układamy na talerzyku i polewamy obficie ketchupem w środku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin