· Składniki na ciasto:
· 220 g mąki (pszennej/kukurydzianej)
· 140 ml ciepłej wody (wcześniej przegotowanej!)
· 50 g masła/margaryny (duża łyżka)
· szczypta soli
·
· Składniki na farsz:
· Wrzucamy co akurat mamy pod ręką, a co według nas będzie dobre. Może to być na przykład:
· sałata
· czerwona fasola z puszki
· kukurydza z puszki
· szynka
· ser
· ogórek
· Do smaku:
· pieprz, zmielona słodka papryka, inne przyprawy
· ketchup, inne sosy
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta wsypujemy na stolnicę, ugniatamy. Ciasto nie może być lepkie. W razie potrzeby dodać więcej wody, bądź mąki. Powstałą masę dzielimy na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na okrągłe, cienkie placki. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu (!). Farsz jest banalnie prosty. Mieszamy szynkę pokrojoną w paseczki i wszystkie inne składniki w miseczce. Na usmażonym placku kładziemy liść sałaty, farsz, ser pokrojony w kostkę. Całość zwijamy w rulonik (jak naleśnik) i lekko przyklepujemy, żeby się nie rozwijał. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 150 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową na 3 minuty. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do ok. 110 stopni C i zostawiamy na ok. 2 minut. Po tym czasie znowu zmniejszamy temperaturę, aby nasza tortilla nie spiekła się za bardzo. Kiedy uznamy, że danie jest gotowe wyciągamy, ładnie układamy na talerzyku i polewamy obficie ketchupem w środku.
ewaz1954