Medyczny przełom.W zwalczaniu chorób powodujących degenerację mózgu i systemu nerwowego (Parkinson, Alzheimer, demencja itp.) szykuje się zwrot. Dotychczas możliwe było jedynie ograniczone hamowanie postępu procesów chorobowych; nowy środek rokuje szansę na skokowe polepszenie stanu pacjentów nawet cofnięcie patologicznych zmian.
FDA, znana ze swej rygorystyczności amerykańska agencja federalna dopuszczająca leki do produkcji i obrotu zaaprobowała wiosną specyfik axona opracowany przez firmę z Kolorado. Jego głównym składnikiem jest tłuszcz nasycony, który w wątrobie rozkładany jest na substancje zwane ketonami. Ich działaniem interesują się od jakiegoś czasu (bez rozgłosu) naukowcy pracujący w ośrodkach badawczych sił zbrojnych USA. A to dlatego, że pozwalają żołnierzom klarowniej myśleć i lepiej walczyć. Ale również niwelują zniszczenia spowodowane chorobami Alzheimera i Parkinsona. Amerykańska prasa przedstawia działalność lekarki Mary Newport z Florydy, której mąż wkrótce po 50 zapadł na alzheimera i jego możliwości umysłowe ulegały drastycznemu ograniczeniu. Żeby uniknąć czekania na produkcję axony Mary – po przeanalizowaniu dostępnej literatury naukowej – nabyła olej kokosowy, który zawiera tłuszcze nasycone przerabiane w wątrobie na ketony. Rezultaty kuracji, jakiej poddała męża (8 łyżeczek oleju z jogurtem dziennie),były niewiarygodne. Po krótkim czasie objawy choroby cofnęły się prawie zupełnie: „Mąż mówi, że czuje się jakby ktoś zaświecił mu w głowie żarówkę. Jest umysłowo aktywny, śmieje się, żartuje. Jest taki, jak dawniej”.
Kiedy dr Newport opublikowała wyniki swych eksperymentów w Internecie, wkrótce pojawiły się doniesienia o podobnych rezultatach. Największe wrażenie robi przypadek Mary Hurst, 83-letniej kobiety z Connecticut, w schyłkowym stadium degeneracji mózgu: nieruchoma, niekomunikatywna, „jak warzywo” – stwierdzała rodzina. Po kuracji olejem kokosowym zmieszanym z olejem MCT używanym przez kulturystów chora zaczęła chodzić, rozmawiać, sama się ubierała i jadła.
Dr Richard Veech, specjalista od metabolizmu w National Institute of Health, pracuje – na zlecenie Departamentu Obrony – nad pozyskiwaniem ketonów metodą laboratoryjną; uzyskał je w stężeniu dwudziestokrotnie większym niż występujące w oleju kokosowym.
madzia12131415