CHLEB NA ZAKWASIE.doc

(21 KB) Pobierz
CHLEB NA ZAKWASIE

CHLEB NA ZAKWASIE

 

Składniki

1 kg mąki pszennej razowej typu graham

50 dag mąki żytniej razowej

50 dag płatków owsianych

1 kg mąki pszennej

3 łyżki soli

ewentualnie siemię lniane lub ziarno słonecznika jako dodatek

½ szklanki zakwasu (4 łyżki mąki żytniej razowej zalać wodą i odstawić na dwa dni aż skwaśnieje; można też skorzystać z kupnego zakwasu na żurek)

ok. 3 l ciepłej wody o temp. do 50 stopni C

 

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy. Dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego (ciasto musi odrywać się od ręki, ale nie spływać). Następnie dodajemy

zakwas i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, przykrywając ściereczką, w ciepłe miejscu na 4-8 godzin w zależności od ilości zakwasu, temperatury pomieszczenia oraz od tego, czy wolimy chleb mniej lub

bardziej kwaśny. Kiedy ciasto urośnie i będzie miało charakterystyczny kwaśny zapach oraz smak, odkładamy z niego około pół szklanki jako zakwas na następny chleb, a pozostałym ciastem napełniamy blachy wysmarowane olejem (do ¾ wysokości). Możemy posypać po wierzchu makiem, sezamem lub czarnuszką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni C. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zarumieniona. Wyjmujemy i zostawiamy, by chleb odparował. Taki chleb na zakwasie nadaje się do jedzenia przez tydzień. Przepis na chleb domowy warto mieć w swoich kulinarnych zbiorach.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin