Zupa brzadowa.doc

(19 KB) Pobierz
Zupa brzadowa

Zupa brzadowa

 

Składniki

1 puszka czerwonej fasoli

2 marchewki

25 g suszonych grzybów

1 szklanka mrożonych wiśni

25 dag suszonych owoców

garść suszonej żurawiny - może być z aromatem pomarańczy

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka octu jabłkowego

szczypta pieprzu

1 opakowanie śmietany

1 łyżka mąki

2,5 litra wody

 

Przygotowanie

Pokrojoną w talarki marchewkę wrzucamy do wody, solimy i gotujemy ok. 15 minut, następnie dorzucamy namoczone grzyby i suszone owoce, wiśnie i żurawinę. Po ok 20 minutach wrzucamy fasolkę z puszki. Doprawiamy cukrem i octem jabłkowym. Możemy również zabielić śmietaną wymieszaną z mąką lub jogurtem. Możemy po wierzchu posypać borowikami mielonymi z solą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin