Babka z ajerkoniakiem i krówkami.doc

(91 KB) Pobierz
Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Składniki:

·         17 dag cukru

·         25 dag mąki pszennej

·         15 dag cukierków krówek

·         15 dag miękkiego masła/margaryny

·         125 ml ajerkoniaku

·         4 jajka

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.

*uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana kaszą, by się nie przykleiły.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC.

Smacznego :)

babka z ajerkoniakiem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin