Koenzym Q, NNKT.doc

(53 KB) Pobierz

Temat: Koenzym Q, NNKT i inne związki ważne w kosmetyce.

 

KOENZYM Q:

Zwany eliksirem młodości, znajduje się w każdej komórce naszego organizmu.

§         dostarcza energii

§         wpływa na metabolizm

§         zwiększa dotlenienie komórek

§         regeneruje skórę

§         neutralizuje wolne rodniki

 

Do 25 r.ż. organizm sam wytwarza koenzym Q10 w ilości wystarczającej do prawidłowego funkcjonowania, z wiekiem produkcja spada.

Działanie koenzymu Q10: zanik drobnych zmarszczek, spłycenie zmarszczek głębokich, wzrost nawilżenia i elastyczności.

 

NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe):

§         są składnikiem wszystkich błon komórkowych, zapewniają ich przepuszczalność i elastyczność

§         nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem

§         potocznie nazywane witaminą F

§         do NNKT zalicza się: kwas α-linolenowy, linolowy, arachidonowy

§         NNKT charakteryzuj się korzystnym oddziaływaniem na skórę: łatwo się wchłaniają, mają właściwości przeciwalergiczne, zapobiegają powstawaniu odczynów zapalnych, biorą udział w produkcji sebum, hamują proces utraty wody, opóźniają proces rogowacenia naskórka

§         w przypadku braku NNKT może dojść do atopowego zapalenia skóry

§         lub nadmiernego wysychania skóry, jej szorstkości i łuszczenia

§         uzupełnieniem deficytu jest stosowanie kosmetyków wzbogaconych w kwas linolowy lub inne kwasy szeregu Ω-6

§         cennymi surowcami z których otrzymuje się NNKT są: olej wiesiołkowy, olej awokado, olej migdałowy, olej lniany, olej brzoskwiniowy, olej winogronowy, olej orzechowy, olej z kiełków pszenicy

 

QUASI-WITAMINY

CHOLINA

§         organizm ludzki może ją produkować z aminokwasów w obecności kwasu foliowego i Wit. B12

§         działanie: lipotropowe, odtruwające, osłaniające miąższ wątroby, przeciwmiadżycowe, żółciotwórcze, substrat w syntezie metioniny i acetylocholiny (neuroprzekaźnika)

§         występuje w żółtkach jaj ptasich, kiełkach pszenicy, roślinach strączkowych

§         zastosowanie: leczenie stanów zapalnych i marskości wątroby, miażdżycy i kamicy żółciowej, łuszczycy, różnych odmian trądziku, detoksykacji.

 

KWAS LIPONOWY:

§         koenzym współdziałający z oksydoreduktazami

§         ma właściwości detoksykacyjne, moczopędne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe

§         przyspiesza utlenianie glukozy, zmniejsza stężenie lipidów we krwi, zwiększa wydolność fizyczna i psychiczna

§         antyoksydant

§         niedobory mogą powodować: cukrzyce, kamice żółciową, miażdżyce, osłabienia, zaburzenia koncentracji

 

KARNITYNA:

§         organizm ludzki potrafi ją syntezować z lizyny i metioniny

§         jest niezbędna w reakcjach biochemicznych zapewniających energię

§         wpływa na ruchliwość i przeżywalność plemników

§         zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną

§         niedobór powoduje: osłabienie mięśni, zaburzenia czynności mięśnia sercowego, mała żywotność plemników, zaburzenia przemian lipidowych, itp.

 

KWAS OROTOWY:

§         wytwarzana w małej ilości przez florę bakteryjną jelit

§         ułatwia transport jonów przez błony komórkowe

§         prawdopodobnie bierze udział w metabolizmie kwasu foliowego i wit. B12 

§         zapobiega przedwczesnemu starzeniu

§         występowanie: warzywa korzeniowe, serwatka, kwaśne mleko

 

KWAS PANGAMOWY:

§         przyspiesza utlenianie glukozy i lipidów

§         zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi

§         rozszerza naczynia krwionośne

§         poprawia ukrwienie mięśni i innych tkanek

§         ma właściwości detoksykacyjne

§         potęguje działanie sulfonamidów i antybiotyków

§         ma działanie przeciwdrgawkowe

§         likwiduje drżenie mięśni spowodowane stresem i wzburzeniem nerwowym

§         działanie jest w dalszym ciągu badane

§         zastosowanie: leczenie infekcji bakteryjnych i grzybiczych, chorób włosów i skóry, wspomagające w leczeniu otyłości

 

 

 

PABA:

§         leczy stany zapalne skóry, bielactwo nabyte, zapobiega łysieniu i siwieniu

§         absorbuje promieniowanie UV

§         występowanie: produkty zbożowe z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, jaja, drożdże, wątroba

§         zastosowanie – w preparatach przeciwsłonecznych (anty UVB) i preparatach na porost włosów

 

WITAMINA P:

§         jest to nazwa grupy roślinnych bioflawonoidów: rutyny, kwercetyny, hesperydyny, i in.

§         wraz z wit. C bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanki łącznej

§         wpływa na przemianę wapniową

§         wpływa na nieprzepuszczalność i mechaniczną odporność naczyń włosowatych

§         wspomaga działanie wit. C

§         awitaminoza: pokrzywka, katar sienny, ostry nieżyt błony śluzowej nosa, kruchość naczyń krwionośnych

§         występuje: czarne porzeczki, dzika róża, bez czarny, wiśnie, morele, pomidory, czerwona kapusta

§         zalecana kobietom w okresie menopauzy, w przypadku krwawienia dziąseł, osobom z tendencją do wybroczyn na skórze

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin