WITAMINY CZ.1.doc

(40 KB) Pobierz

Temat: Wpływ witamin na skórę. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

 

Witaminy to związki chemiczne, które:

- są niezbędne do normalnego przebiegu procesów biochemicznych w organizmie, a ich rak powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu

- nie mogą być wytwarzane przez organizm, dlatego musza być dostarczane z pożywieniem

- nie są źródłem energii ani materiałem budulcowym

- występują jako naturalny składnik pożywienia.

 

Witaminy dzielimy na:

a.      rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)

b.      rozpuszczalne w wodzie (B, C, P)

c.      część substancji traktowanych jest jak witaminy (cholina, inozytol, kwas liponowy, kwas pangamowy, kwas orotowy, karnityna) – mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki

d.      grupa quasi-witamin (semiwitamin, substancji witaminopodobnych) są to związki które nie spełniają wszystkich kryteriów witamin

Niedobór witamin jak tez ich nadmiar jest przyczyna wielu schorzeń w organizmie. Pielęgnacja skóry za pomocą witamin daje doskonałe rezultaty. Witaminy stosowane zewnętrznie wspomagają naturalne systemy metaboliczne i obronne.

 

WITAMINA A:

§         retinol oraz produkty jego utleniania

§         występowanie: retinol – jaja, masło, sery, wątroba, tran, ß-karoten – marchew, dynia, szpinak

§         podatna jest na działanie światła i utlenianie, pod wpływem tych czynników traci aktywność biologiczną

§         nazywana jest witaminą przeciwinfekcyjną i witamina wzrostową

§         ß-karoten to nazwa prowitaminy A pochodzenia roślinnego, jest przetwarzany w retinol i jego pochodne

§         retinoidy w kosmetykach służą do uzupełniania niedoboru witaminy A w skórze, co przyczynia się do odnowy naskórka

§         wykazuje korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie

§         wpływa na wzrost, ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów, chroni przed nowotworami, chorobami serca,

§         ma korzystny wpływ na regenerację skóry oraz procesy rogowacenia naskórka

§         działanie preparatów kosmetycznych zawierających retinoidy:

- zmiękczanie naskórka i zmniejszanie jego rogowacenia

- wygładzanie powierzchni skóry

- poprawa kolorytu skóry, osłabienie przebarwień na skórze

- odpowiednie nawilżenie skóry

- ochrona przed promieniowaniem UV

- pomoc w leczeniu zmian patologicznych skóry, np. trądzik, czyraczność

 

WITAMINA D:

§         (kalcyferol), jest wytwarzana z prowitamin pod wpływem UV w skórze

§         jej niedobór u dzieci powoduje zniekształcenie kośćca (krzywicę)

§         zapobiega odwapnieniu kości i zębów

§         uczestniczy w przyswajaniu wapnia i fosforu

§         awitaminoza prowadzi do: krzywicy, paradontozy, kruchości paznokci, wypadania włosów

§         stosowana w kosmetykach przeciw schorzeniom wymienionym wyżej

§         występuje w tranie, rybach, żółtkach jaj, mleku, serach

§         przyspieszają procesy metaboliczne i zwiększają napięcie naskórka

 

WITAMINA E:

§         (tokoferol), biologiczny antyutleniacz

§         występuje: kiełki zbóż, sałata, warzywa liściaste, kukurydza, owoce dzikiej róży, oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z kiełków pszenicy

§         poprawia nawilżenie i sprężystość skóry

§         zasoby naturalnej witaminy E w skórze z wiekiem zmniejszają się

§         chroni prze promieniami UV

§         wspomaga ukrwienie tkanki łącznej skóry i błon śluzowych

§         poprawia ukrwienie skóry

§         wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skry i trądziku

§         awitaminoza: rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie ran, zaburzenia neurologizne, pogorszenie wzroku, i in.

§         wpływa na porost włosów

 

WITAMINA K:

§         (filochinon), odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi

§         uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej

§         ma zastosowanie w kosmetykach dla skóry z problemami naczyniowymi (zapobiega krwawieniom z pękniętych naczynek ,ułatwia wchłanianie wylewów podskórnych

§         objawami niedoboru jest krwotoczność  i niezdolność do tworzenia skrzepów

§         źródła witaminy: warzywa liściaste, kalafior, pomidory, soja, oleje roślinne

 

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin