Kukurydza z wody
Składniki:
8 kaczanów młodej kukurydzy
(około 1,5 kg)
sól
cukier
10 dag masła
Kaczany kukurydzy oczyść i opłucz, zalej wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru, a następnie ugotuj. Miękkie kaczany odcedź i natychmiast podawaj z surowym masłem i solą.
albo:
3 kolby kukurydzy
(mogą być mrożone)
trochę masła
Kolby kukurydzy przełam na pół - będzie szybciej i łatwiej niż wszelkie próby przekrawania ich.
Możesz gotować tradycyjnie, w garnku pod przykryciem, w osolonej wodzie, przez 10-12 minut. Podawaj posmarowane masłem i posolone do smaku.
Możesz też przygotować kolby kukurydzy na grillu - posmaruj je masłem, posól, owiń folią aluminiową i piec na grillu około 45 minut, co jakiś czas obracaj.
BigSpongeBob