Wiosenne nalewki.pdf

(1356 KB) Pobierz
Wiosenne nalewki
Pędy sosny możemy zbierać do maja, wtedy mają największą wartość. Mają doskonałe
właściwości lecznicze na górne drogi oddechowe, ale także wpływają korzystnie na przewód
pokarmowy i detoksykację organizmu. Syrop z pędów sosnowych działa antybakteryjnie i
wykrztuśnie. Zaleca się stosowanie go w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce,
suchym, męczącym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Ułatwia odflegmianie dróg oddechowych,
dezynfekuje je i udrożnia. Niesie ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i
gardła. Działa napotnie. Z uwagi na bogactwo witaminy C i soli mineralnych, syrop ten
wpływa ogólnie wzmacniająco na organizm. Najpiękniejsze pędy uzyskuje się z sosen
młodych, rosnących na otwartych i nasłonecznionych polanach. Długość pędów nie powinna
przekraczać około 10 cm, większe nie mają juz takich wartości leczniczych. Pędy należy
obrywać, w taki sposób by nie blokować drzewku rozrastania się, czyli pozostawiamy
pionowy środkowy pęd aby nie uszkadzać rozrastania się drzewka.
Nalewka z pędów sosny
Młode pędy sosny zbiera się na przełomie kwietnia i maja. Zebrane pędy (około dwa litry)
kroimy i układamy w dużym słoju warstwami, przesypując je cukrem według proporcji:
centymetrowa warstwa pędów na centymetr cukru. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w
ciepłe, słoneczne miejsce na dwa tygodnie. W tym czasie pędy puszczą sok. Następnie
filtrujemy i odlewamy sok z pędów. Na około litr soku dodajemy po 0,5 l spirytusu i wody.
Mieszamy, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na sześć
miesięcy. Nalewka z młodych pędów sosny jest świetna na przeziębienie, zwłaszcza przy
nieżytach górnych dróg oddechowych. Działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie.
1036419356.009.png 1036419356.010.png 1036419356.011.png 1036419356.012.png
Nalewka jodłowa
Jodła pospolita to drzewo z rodziny sosnowatych, które zawiera żywice i olejki eteryczne.
Nalewkę jodłową stosuje się do łagodzenia kaszlu. Składniki tej nalewki to młode, wiosenne
przyrosty jodły oraz wódka (70 proc.) zrobiona ze spirytusu. Wykonanie: zrywamy kilka
garści wiosennych przyrostów jodły. Rozkładamy i czekamy kilka dni, aż przywiędną.
Wyrywamy igły i wrzucamy je do słoja. Zalewamy wódką tak, aby wszystkie igły były
przykryte alkoholem. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na tydzień w ciemnym i
chłodnym miejscu. Po tym czasie zlewamy i filtrujemy przez bibułę. Pozostawiamy w
chłodnym i ciemnym miejscu przez pół roku. Pijemy nie więcej niż łyżeczkę trzy razy
dziennie.
Nalewka ze świerka
Świerk zawiera witaminy C, K oraz olejek eteryczny. Nalewka z pędów świerka pomaga
wyleczyć gardło i kaszel. Potrzebujemy: świeżo rozwinięte pędy świerka, 5 czarnych owoców
jałowca, kłącze tataraku, 0,75 l białego półsłodkiego wina gronowego i syrop cukrowy
przygotowany według proporcji: 0,25 l wody na 0,5 kg brązowego cukru. Wykonanie: świerk,
jałowiec i tatarak zalewamy winem i odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa tygodnie. Po
tym czasie dodajemy syrop cukrowy i zamykamy na tydzień. Filtrujemy, zlewamy i szczelnie
zamykamy w butelkach. Pijemy łyżkę stołową dwa lub trzy razy dziennie w razie potrzeby.
1036419356.001.png 1036419356.002.png
Nalewka miodowo-różana
Miód znany jest powszechnie jako produkt prozdrowotny. W połączeniu z płatkami róż
powstanie nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych psychicznie i fizycznie. Może być
również stosowana w leczeniu przeziębienia. Nalewkę należy pić przed snem - jedną lub dwie
stołowe łyżki. Składniki: litrowy pojemnik płatków róży (rosnącej dziko lub w ogrodzie), litr
jasnego płynnego miodu, 2 l wrzącej wody i 3 l spirytusu. Wykonanie: z płatków róży robimy
miazgę. Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy zmiażdżone płatki. Zamykamy szczelnie
i odstawiamy do wystudzenia. Filtrujemy przez płócienny woreczek i dobrze wyciskamy.
Dodajemy miód i mieszając drewnianą łyżką, gotujemy tak długo, aby powstał gęsty syrop.
Studzimy i wlewamy spirytus. Dobrze mieszamy, rozlewamy do butelek. Szczelnie
zamykamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.
Nalewka fiołkowa
Z wiosennych fiołków można zrobić smaczną i zdrową nalewkę. Działa m.in. wykrztuśnie,
napotnie, odkażająco, moczopędnie i rozkurczowo, pomaga też usunąć toksyny z organizmu.
Potrzebujemy 70 dag kwiatów fiołka wonnego, po 0,5 l spirytusu i wódki, kilogram cukru,
sok z jednej cytryny oraz 50 ml soku z czarnego bzu. Wykonanie: kwiaty fiołka wonnego
wrzucamy do słoja, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę. Dolewamy wódkę i
spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w chłodne i zaciemnione
miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez filtr z gazy lub bibuły. Gotujemy syrop z
cukru i litra wody, usuwamy tzw. szumy. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy przefiltrowaną
nalewkę, dodajemy sok z czarnego bzu. Rozlewamy do butelek, odstawiamy co najmniej na
pół roku.
1036419356.003.png 1036419356.004.png
Nalewka ajerowa z kłącza tataraku
Tatarak, zwany też ajerem, kalmusem, szuwarem czy lepichem, jest rośliną wieloletnią. W
naszym klimacie nie owocuje. Ma intensywny, aromatyczny zapach. Występuje na brzegach
wód, wilgotnych łąkach i bagnach. Kłącze zbiera się wczesną wiosną, zanim tatarak wypuści
liście. Tatarak zawiera witaminę C, garbniki i olejek eteryczny. Aby zrobić nalewkę ajerową,
150 g suszonego kłącza tataraku należy pokruszyć i wsypać do słoja. Zalać litrem wódki (70
proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc słój, szczelnie zamknięty, trzymamy w ciepłym i
zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy bo butelek. Nalewka
przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.
Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Pić najlepiej trzy razy dziennie
po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez to krzew rosnący w wilgotnych miejscach, na brzegach lasów, w ogrodach i nad
rzekami. Kwitnie w maju i czerwcu. Z kwiatów czarnego bzu można zrobić nalewkę
oczyszczającą organizm, działającą napotnie i moczopędnie. Taka nalewka uśmierza
gorączkę, czyści krew, pomaga w przewlekłych zaparciach. Potrzebujemy ok. 50 kwiatów
czarnego bzu, litr wody, 0,7 l wódki, 0,5 kg cukru i 2 cytryny. Wykonanie: przed
przygotowaniem kwiaty dokładnie myjemy i suszymy. W rondlu zagotowujemy syrop z wody
i cukru. Sparzoną cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Kwiaty i pokrojoną cytrynę układamy
warstwami (naprzemiennie) w słoju. Zalewamy gorącym syropem cukrowym i odstawiamy
do ostygnięcia w nasłonecznione miejsce. Czekamy tydzień; dwa razy dziennie mieszamy
syrop wyparzoną łyżką. Po tym czasie syrop należy przefiltrować. Do otrzymanego płynu
dodajemy wódkę i mieszamy. Przelewamy do butelek i trzymamy w suchym oraz chłodnym
miejscu. Tę nalewkę można spożywać właściwie od razu.
1036419356.005.png 1036419356.006.png
Nalewka na płatkach jaśminu
Nalewka jaśminowa działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii. W Polsce ma bardzo
długą tradycję. Aby ją przygotować, potrzebujemy pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, litr
spirytusu (70 proc.), 0,5 l wody, 2 łyżki soku z cytryny i 20 dag miodu koniczynowego.
Wykonanie: płatki jaśminu przebieramy, osuszamy (najlepiej na papierowym ręczniku przez
2-3 godziny). Duży słój wypełniamy płatkami i zalewamy spirytusem (tak, aby je pokrył).
Odstawiamy w suche i chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy
sok z cytryny oraz syrop przygotowany z wody i miodu. Znowu odstawiamy na dwie doby.
Filtrujemy, przelewamy do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 2-3 miesiącach - warto
podawać ją z lodem.
NALEWKI LECZNICZE
Nalewka z dziurawca
10 dag kwiatów, pąków i liści dziurawca zalewamy 0,5 1 spirytusu. Po tygodniu można
przecedzić i wycisnąć przez gazę. Pić dwa razy dziennie po łyżeczce nalewki na 1/2 szklanki
wody. Stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych, a także
do nacierania w przypadku bólów stawowych i korzonkowych. W czasie stosowania kuracji
należy unikać długiego przebywania na słońcu, gdyż dziurawiec u niektórych osób powoduje
uczulenie.
Nalewka z głogu
Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne i chroni przed atakami dusznicy
bolesnej. Stosować ją należy według wskazań lekarza. Przygotowuje się zalewając 0,5 kg
owoców głogu starannie oczyszczonych 1 szklanką spirytusu, lub jeżeli chcemy uzyskać
słabszy roztwór — 1 szklanką wódki. Po tygodniu wyciskamy starannie przez płótno,
1036419356.007.png 1036419356.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin